Sådan vil Qualcomm gøre 5G mmWave billigere

Qualcomm vil gøre det muligt for teleselskaber at udrulle 5G mmWave så billigt som muligt. I Danmark har TDC NET lovet at åbne op for 5G mmWave inden for et års tid.

Sådan vil Qualcomm gøre 5G mmWave billigere

Efterspørgslen efter mobil bredbåndskapacitet i tætbefærdede områder som stadioner fortsætter med at stige.

Derfor arbejder chipdesigner og chipproducenten Qualcomm på at forbedre 5G mmWave-teknologiens ydeevne på kort sigt samt på at stille løsninger til rådigheder for teleselskaber, så de billigt kan opføre mmWave i områder, hvor der er behov for ekstrem netværkskapacitet. Det kan være ved et stadion eller en arena, hvor mange mennesker på kort tid samles på et lille område.

Samtidig tager Qualcomm højde for, hvordan på sigt vil passe ind i en fremtid med 6G-teknologien, som skal anvende en enorm mængde båndbredde og et stort antal netværkskanaler, hvis de 6G-funktioner, der er på vej, skal blive en realitet.

Se også: Hvor bliver 5G mmWave i Danmark af?

Vil gøre mmWave billigt for teleselskaberne

Qualcomm har sit eget mmWave-netværk ved selskabets hovedkvarter i Californien. Her tester selskabet forbedringer i mmWave inden for teknologien MU-MIMO, der øger kapaciteten til at understøtte nye brugsscenarier såsom Extended Reality (XR).

“Derudover ønsker vi at gøre mmWave omkostningseffektivt. Det er her, vi begynder at inddrage nogle af de nye netværksnoder, som vi udvikler – ting som repeatere, nye enheder som trådløs adgang og backhaulnettet samt fremtidige enheder, der giver teleselskaberne en værktøjskasse med billige funktioner, de kan implementere,” siger Ozge Koymen, der er seniorchef for teknologi hos Qualcomm.

I forhold til Ozge Koymens kommentar om at gøre det billigere for teleselskaberne at implementere mmWave er ideen todelt: dels at tilføje efterspurgte funktionsforbedringer og samtidig anspore teleselskaberne til at implementere ændringerne ved at gøre tingene enklere og billigere.

På grund af den begrænsede rækkevidde og dækningsevne i det meget høje frekvensspektrum, som 5G mmWave opererer i, kan teleselskaberne bruge netværksrepeatere til at maksimere dækningen fra en telemast med 5G mmWave installeret.

Se også: TDC opnår 4 gigabit i sekundet med 5G mmWave i København

Fremtidens netværk kan fornemme omgivelserne

På længere sigt har Ozge Koymen en vision for mmWave-netværk med god dækning, der understøtter trådløs sansning.

Et realtidsbillede af radiobølgerne gør det muligt at analysere blokeringer eller refleksioner i radiobølgerne fra objekter i nærheden – selv fra objekter, der ikke er forbundet til netværket.

“Ved hjælp af de eksisterende datasignaler kan vi faktisk fornemme miljøet. Vi kan faktisk fornemme hele miljøet. Vi kan skabe en hel digital tvilling af miljøet og bruge den til at levere nye tjenester. Det er den spændende del, som ikke rigtig er kommet i gang endnu, men når vi når til 6G-tidsrammen, vil sansning gennem netværkskommunikation helt sikkert være en fantastisk ny funktion.”

Se også: 5G mmWave kommer ikke til Danmark lige foreløbig

Hvornår kommer 5G mmWave til Danmark?

Vi hører af os til om 5G mmWave i udlandet – som nu, hvor Qualcomm sætter ord på sine planer om at gøre teknologien billigere for teleselskaberne.

Og måske er det også netop på grund af den høje pris, at vi stort set ikke hører om 5G mmWave herhjemme i Danmark. Teleselskaberne er forbavsende tavse om teknologien. Det er stort set kun TDC NET, der udforsker teknologien. TDC NET har aktuelt fire 5G mmWave-antennepositioner i Danmark, og de er egentlig allerede en del af det offentlige mobilnet.

Men der er endnu ikke nogen 5G-telefoner, der understøtter 5G mmWave i Danmark – og derfor er der ingen forbrugere, som kan koble deres telefoner på de lynhurtige 5G-antenner. TDC NET har tidligere testet hastigheden på sit 5G mmWave-netværk og opnåede en downloadhastihed på 4 Gbit/s.

TDC NET har tidligere oplyst, at 5G mmWave kommer senest i foråret 2025.

Se også: Hvor er der 5G mmWave (26 GHz) i Danmark?