TDC lancerer 5G+ – fremtidens netværk

Fremtidens 5G-netværk hedder ifølge TDC Erhverv 5G+. Det er teleselskabets navn for en ny og forbedret 5G-oplevelse, der drager fordel af TDC NET's nye ægte 5G-netværk.

TDC lancerer 5G+ – fremtidens netværk

Tilbage i august 2023 annoncerede TDC NET introduktionen af Danmarks første ”rene” eller ”ægte” 5G-netværk – i fagsprog kaldet 5G Standalone (5G SA).

Ægte 5G er kendetegnet ved at være uafhængig af 4G-infrastruktur modsat den hidtidige implementering af 5G, hvor man har anvendt 5G-radioudstyr i kombination med 4G/5G-kerneteknologi (5G non-Standalone eller 5G NSA).

Nu er det første teleselskab klar til at drage fordel af den forbedrede infrastruktur hos TDC NET, og det er – måske ikke så overraskende – et TDC-ejet selskab. Nærmere bestemt er det TDC Erhverv, som nu har lanceret 5G+.

Hvad er et rent 5G-netværk?

Et ”rent” eller ”ægte” 5G-netværk er ikke det samme som et hvilket som helst andet 5G-netværk. Der findes to forskellige udrulningsmetoder for 5G:

  • 5G Standalone (SA): Ægte/rent 5G, hvor både radio- og kernenetværk er 5G
  • 5G non-Standalone (NSA): 5G-radionetværk, der anvender et 4G-kernenetværk

Den primære forskel mellem de to typer af 5G er det såkaldte kernenetværk (core netværk eller CN). Kernenetværket er den bagvedliggende del af netværket, som ikke er de fysiske antenner – altså al den hardware og software, der håndterer internettrafikken.

5G+ er TDC Erhvervs navn for en netværksløsning, der anvender ægte 5G. Her får virksomheder og medarbejdere i virksomheder, der bruger TDC Erhverv som teleløsning, adgang til et landsdækkende netværk, som er uafhængig af 4G-infrastruktur.

Med ægte 5G kan kunder realisere det fulde potentiale i 5G-teknologien og rykke grænserne for, hvad der er muligt for dansk erhvervsliv.

Se også: TDC NET’s mobilnet er bedst i test igen i 2024

Fordele ved 5G+

5G+ (5G SA) vil i fremtiden åbne døren for mange nye muligheder, som ikke er tilgængelige med det ”gamle” 5G (5G NSA)​.

Udover at give os en mere stabil forbindelse giver 5G+ også sikre og mere pålidelige forbindelser. Det betyder, at man kan tilslutte smarte enheder som IoT på en mere avanceret og sikker måde. Man kan også opnå bedre kommunikation i realtid, hvilket er vigtigt for ting som selvkørende biler eller robotter.​ TDC NET har desuden opnået høje downloadhastigheder på op til 7 gigabit i sekundet via ægte 5G.

5G+ er også kendetegnet ved bedre energieffektivitet i infrastrukturen og længere batterilevetid på enheder, der er koblet på netværket, ultralav latenstid og øget stabilitet, kapacitet og sikkerhed.

”Vi kalder det 5G+, fordi det er den næste generation af 5G, der vil forløse det fulde potentiale i 5G-teknologien, og vil rykke grænserne for, hvad der er muligt for dansk erhvervsliv. Heriblandt helt håndgribelige gevinster som op til 25 procent længere batterilevetid på enheder på netværket og IMSI-kryptering, der øger sikkerheden markant til på sigt avanceret IoT-implementering, realtidsdataanalyse og fjernstyring af enheder,” siger Sam Salih, der er head of 5G & advanced service i TDC Erhverv.

Vil styrke dansk erhvervsliv

Danmark bliver et af de første lande i verden med landsdækkende 5G+ netværk

Danmark bliver et af de første lande i verden, der får et landsdækkende 5G+ netværk. Det vil ifølge Sam Salih booste danske virksomheders innovationsmuligheder, produktivitet og konkurrenceevne i en digitaliseret og hyperforbundet verden:

”Adgang til et landsdækkende 5G+ netværk vil styrke dansk erhvervslivs konkurrenceevne. 5G+ vil være en game changer for virksomheders digitale omstilling og for IoT-applikationer, da netværket med ultralav latenstid kan understøtte en massiv mængde enheder. Og jeg spår 5G+ helt grundlæggende vil forandre måden, vi arbejder på, fordi man som medarbejder kan opnå en pålidelig og sikker netværksforbindelse, uanset hvor man befinder sig.”

TDC NET, der stiller infrastrukturen til rådighed, oplyser, at selskabets mobilnet nu består af godt 4.000 mobilmaster med 5G-teknologi og 99,9 procent geografisk dækning.

5G+, som TDC Erhverv kalder den forbedrede 5G-oplevelse, bør ikke forveksles med 5G-Advanced. Sidstnævnte er en helt ny generation af 5G-standarden, som introduceres i de første lande i løbet af 2025. 5G-Advanced kaldes også 5.5G og muliggør trådløs Extended Reality (XR), højere hastighed og kapacitet – og så er det billigere i drift.

Se også: 7 Gbit/s: TDC tænder for Danmarks første rene 5G-netværk