TDC NET’s mobilnet er bedst i test igen i 2024

Ifølge Teknologisk Institut er TDC's mobilnet det bedste mobilnet i 2024, og det giver en markant bedre samlet mobilnetværksoplevelse end Telia, Telenor og 3's mobilnet.

TDC NET’s mobilnet er bedst i test igen i 2024

For niende år i træk har Teknologisk Institut kåret TDC’s mobilnet som det bedste i Danmark.

Vi bliver efterhånden snart mere overrasket, hvis et andet mobilnet end TDC NET kåres til at have Danmarks bedste mobilnet i Teknologisk Instituts undersøgelser af de danske teleselskabers mobilnet.

Og i år er resultatet da også, som det har været de sidste otte år: TDC NET har ifølge den nyeste undersøgelse fra Teknologisk Institut det bedste mobilnet i Danmark.

Se også: 5G i Danmark er blevet … langsommere?!

TDC NET har markant bedre samlet mobilnetværksoplevelse

Både på landsplan og i alle fem regioner er TDC NET ”markant bedre” end Telia, Telenor og 3’s mobilnet, fremgår det af rapporten.

TDC NET har på landsplan 88 procent fejlfri mobilnetværksoplevelse, mens tallet er 74 procent for Telia, 73 procent for Telia og 71 procent for 3.

Både på landsplan og i de enkelte regioner har TDC NET markant hurtigere og mere fejlfri download og markant mere fejlfri upload end Telenor, Telia og 3.

Almindelige mobiltelefonsamtaler er målt fejlfri. Det er første gang, at alle mobiltelefonsamtaler er målt fejlfri.

TDC NET har 99,7 procent fejlfri videostreaming med en 5G-mobiltelefon, mens Telia har 99,4 procent, Telenor 99,3 procent og 3 har 99,0 procent fejlfri videostreaming. Den lille spredning mellem teleselskaberne skyldes, at DR TV, som er anvendt som testapp, tilpasser billedkvaliteten i forhold til den downloadhastighed, der er til rådighed.

TDC NET har 99,9 procent adgang til 5G, mens 3 har 99,1 procent, Telenor 97,5 procent og Telia 97,1 procent adgang til 5G. Telenor og Telia har øget adgangen til 5G meget markant siden 2023-undersøgensen.

Ifølge Teknologisk Institut er mobildatatrafikken også vokset væsentligt, men ikke så hurtigt som i foregående år. Fra første halvår 2022 til første halvår 2023 steg den mobile datatrafik (up- og download) med 13,6 procent, mens stigningen fra første halvår 2021 til første halvår 2022 var på 18,9 procent.

Om undersøgelsen

Teknologisk Institut har undersøgt de fire danske mobilnet i perioden 11. marts – 21. april 2024. Der er foretaget geografisk bredt baserede stationære målinger af mobilnetværksoplevelsen i hele Danmark, og målingerne er foretaget på en iPhone 15, der er monteret i en mobilholder i en bil.

Målingerne er foretaget 691 steder fordelt på et gitter bestående af 10×10 km over hele Danmark. Tætheden på målingerne er fordoblet i de større byer. Målestederne er flyttet 1,5-2,5 km i forhold til 2023-undersøgelsen.

Teknologisk Institut måler, hvad en god mobiloplevelse er, ud fra følgende kriterier:

  • 30 sekunder fejlfri mobiltelefonsamtale, hvor man kan høre modtageren, betegnes som godkendt. I tilfælde af fejl er der foretaget genopkald og godkendt, hvis genopkaldet er lykkedes
  • 30 MB download inden for 15 sekunder
  • 30 MB upload indenfor 30 sekunder
  • 60 sekunder DR TV-nyheder på app uden buffering-ventetid. Buffering-ventetid-tid på 0,1-10 sek. er kategoriseret som fejlbehæftet.

Undersøgelsen er bestilt og betalt af TDC NET, og alle teleselskaber blev informeret om målingen inden dens begyndelse.

Tag resultaterne med et gran salt

En netværkstest som denne giver en indikation af, hvilket mobilnet der er bedst, men heller ikke mere end det. For hvis du kigger på netværkstest udført af umlaut, vil man derimod se, at Telias mobilnet er bedst. Og kigger man på OpenSignals netværkstest, er 3 bedst.

De forskellige netværkstest er udformet på forskellige måder, og derfor klarer teleselskaberne sig forskelligt alt efter metodologierne. Men uanset om netværkstest tegner der sig et billede af, at Danmark har fire rigtig gode mobilnet sammenlignet med mobilnettene i mange andre lande. Det hænger naturligvis sammen med, at vi er et relativt lille land.

Netværkstestene kan sige noget om den generelle, gennemsnitlige netværksoplevelse, men det vigtigste for den enkelte forbruger er som regel netværksdækningen på ens bopæl. På Telepristjeks dækningskort kan du slå dit postnummer op og se, hvor god mobildækning de forskellige teleselskaber har nær dig.

Du kan også på den offentlige hjemmeside mastedatabasen.dk slå din adresse op og se, hvilke master der er i nærheden af dig. Det kan give en idé om, hvilke teleselskaber der – på papiret – bør kunne levere en god mobildækning hos dig.

Der er dog mange lokale faktorer, der spiller ind på mobildækningen såsom høje bygninger i nærheden og godt isolerede vægge og tykke vinduer, der skærmer for signalet. I sidste ende er der derfor ikke andet for end at prøve teleselskaber på de forskellige mobilnet for at få førstehåndserfaringer med netværksoplevelsen hos hver udbyder.

Se også: Nyheder om 5G