TDC opnår 4 gigabit i sekundet med 5G mmWave i København

TDC NET er godt i gang med at teste 5G-teknologi på det lynhurtige 26 GHz-frekvensbåndet og har senest sat ny hastighedsrekord i Danmark.

TDC opnår 4 gigabit i sekundet med 5G mmWave i København

Mens TDC NET har haft landsdækkende 5G siden december 2020, er de øvrige danske teleselskaber stadig ved at udrulle de første antenner, som vil give næsten landsdækkende fladedækning via 5G. Imens er TDC NET begyndt at kigge videre mod de højere 5G-frekvenser, også kendt som mmWave.

I USA har mmWave været anvendt siden slutningen af 2018, men i Europa er det i skrivende stund ikke muligt at finde lynhurtige 5G mmWave-netværk andre steder end i Italien. Som 5G-netværk.dk forleden kunne afsløre, har 5G mmWave nu også fundet vej til Danmark, da TDC NET har opsat to antenner i København.

Læs også: Nu tester TDC NET 5G mmWave via 26 GHz-frekvensbåndet i København

Ny hastighedsrekord på 4 gigabit i sekundet

Nu kan TDC NET fortælle mere om de lynhurtige 5G-antenner. I en test af de to antenner, som kører på 26 GHz-frekvensbåndet, har TDC NET og netværksleverandøren Ericsson opnået en hastighed på hele 4 gigabit i sekundet. Det er ny hastighedsrekord i Danmark, lyder det fra selskabet. Hidtil har det ’kun’ været muligt at presse hastighederne på 3.500 MHz-frekvensbåndet op på omkring 1 gigabit i sekundet.

”Vi arbejder løbende på at teste og investere i nye teknologier, så vi hele tiden fremtidssikrer den digitale infrastruktur, der forbinder hele Danmark. Her kan mmWave-teknologien vise sig at være rigtig spændende i forhold til at øge mobilkapaciteten og performance på steder, hvor der er mange mennesker samlet. For eksempel på stationer, ved koncerter og i centre. Der er stadig en del udvikling forude, men testen viser helt klart nogle af de muligheder, vi på sigt vil kunne levere med mmWave,” siger Michael Fränkle, Executive Vice President og Head of Technology i TDC NET.

Læs også: Hvor langt er teleselskaberne nået med udrulningen af 5G?

Telefoner med 5G mmWave kan komme til Europa i år

Allerede nu er de to 26 GHz-antenner i København en del af TDC NETs såkaldte offentlige net. Det vil sige, at alle og enhver i teorien kan koble sig på antennerne. Det forudsætter dog flere ting, blandt andet at man har en såkaldt terminal, for eksempel en smartphone eller 5G-router, der understøtter frekvensbåndet.

I Danmark sælges der endnu ikke nogen produkter med understøttelse af 26 GHz. TDC NET forventer dog, at det kan ændre sig allerede i indeværende år, og det er netop grunden til, at netværksselskabet er begyndt at teste 5G mmWave. Et eksempel på en telefon, som kan komme med understøttelse af mmWave i Europa, er Apples kommende iPhone 13-serie.

TDC NETs test forløber i to trin: Henholdsvis en test af hastigheden og en test af frekvensernes opførsel i forskellige vejrforhold. Som navnet mmWave indikerer, er frekvenserne nemlig kendetegnet ved at være meget kortere (millimeter). Det betyder, at de kan rumme høj båndbredde, men til gengæld ikke kan trænge igennem særlig mange forhindringer. Derfor vil selv tåge, sne og regn formentlig forværre signalstyrken, hvorimod de langbølgede frekvenser såsom 700 MHz har markant længere rækkevidde og større gennemtrængningsevne, men til gengæld mindre båndbredde.

”I første del af testen har vi undersøgt teknologiens hastighed. Nu går vi ind i testens anden del, hvor vi undersøger, hvad vi kan forvente af 26 GHz-antennerne. Hvordan påvirkes dækningen eksempelvis af regn eller sne, og hvilken dækning kan vi opnå inde i bygningen, når antennerne er placeret udenfor. Så der ligger et spændende og grundigt testarbejde forude,” fortæller Michael Fränkle.

Vil udrulle 100 mmWave-antenner frem mod 2025

Frem mod foråret 2025 vil TDC NET udrulle 100 antenner med 5G mmWave-teknologi, og de første to er altså allerede i drift i København.

TDC NET kan dog endnu ikke oplyse, hvornår den videre udrulning af 26 GHz-frekvensbåndet fortsætter, da det afhænger af resultaterne af den igangværende test.

Læs også: Hvad er 5G, og hvordan virker teknologien?