50 teleselskaber arbejder på satellitbaseret mobilnet

Teleselskabernes mobilnet skal ikke kun være landbaseret. Ifølge ny rapport er der 77 igangværende projekter om at opføre satellitbaserede mobilnet.

50 teleselskaber arbejder på satellitbaseret mobilnet

Landfaste mobilnet har hidtil været standarden i teleindustrien, når det kommer at tilbyde telekommunikation til forbrugere såvel som virksomheder.

Men satellitbaseret telekommunikation eller ikke-landbaserede 5G-netværk – som også kaldes 5G NTN eller 5G Non-Terrestrial Networks – har de seneste år været en teknologi i hastig udvikling. Nu satser en lang række teleselskaber verden over på også at tilbyde telekommunikation via satellitter som supplement til deres landbaserede mobilnet.

Se også: Fremtidens 5G-signal kommer fra satellitter og dækker hele kloden

37 lande planlægger satellitbaseret 5G

Ifølge en ny undersøgelse, som teleindustriens brancheorganisation Global Mobile Suppliers Association (GSA) står bag, planlægger mere end 50 teleoperatører i 37 lande allerede satellitbaserede telekommunikationstjenester.

Det er til trods for, at det fulde omfang af satellitternes potentiale til at supplere landfaste mobilnetværk, telefontjenester og bredbånd stadig er uklart.

GSA-rapporten ”Non-Terrestrial 5G Networks and Satellite Connectivity” har identificeret i alt 77 offentligt annoncerede samarbejder mellem teleselskaber og satellitleverandører i 43 lande ved udgangen af marts 2024.

Ni teleselskaber i ni lande evaluerer, tester eller afprøver i øjeblikket teknologien. Desuden har 10 teleselskaber i 10 lande lanceret kommercielle satellittjenester, hvilket er en stigning på to operatører siden den forrige opdatering i august 2023.

Der er ingen teleselskaber i Danmark, der har angivet, at de har lanceret eller planlægger at lancere satellitbaseret 5G-mobilnet.

De satellitoperatører, som teleselskaber samarbejder mest med, er Starlink, OneWeb, SES, AST SpaceMobile, Lynk, Eutelsat, Omnispace, Hughes og Intelsat.

Se også: Første teleopkald over satellit med en almindelig telefon gennemført

Fremtidens mobilnet får assistance af satellitter

Processen med at lancere ikke-landbaserede 5G-netværk på verdensplan er stadig i sin vorden, bemærker GSA.

Teknologien er allerede ved at blive udbredt til at give dækning i landområder, hvor der ikke er landbaseret mobildækning.

Sådan fungerer satellitbaseret 5G

Konceptet er ganske simpelt. En smartphone med et kompatibel modem befinder sig et sted uden mobildækning fra landfaste antenner, for eksempel i et bjergområde.

Telefonen kan alligevel kommunikere med satellitter i lavt kredsløb, og via den eller de nærmeste satellitter dirigeres dataene videre til en jordstation, som igen sender dataene videre til den nærmeste netværksantenne. Antennen sørger for at sende dataene den sidste vej til en anden persons smartphone.

Foto: Samsung

Samme proces kan foregå den anden vej, og på den måde kan to personer kommunikere med hinanden, selv om den ene part – eller endda begge – ikke har landfast mobildækning.

Det nye modem implementerer standarden 3GPP Release 17 for at sikre interoperabilitet med nye mobilnetværk og smartphoneproducenternes hardware og software.

Netop mobildækning i områder, hvor landfast mobilnet i dag ikke dækker, er fortsat den langt mest populære anvendelse af satellitter, som udgør 57 procent af alle identificerede partnerskaber.

Satellitbaseret 5G leverer bredbånd

GSA har registreret 34 lande, som enten er i gang med at planlægge, evaluere og teste eller har lanceret satellitbaserede bredbåndstjenester.

Et lille land som Østtimor, der ligger i Sydøstasien, er det seneste eksempel på et land, som har taget teknologien til sig.

Andre lande, der har lanceret satellitbaserede bredbåndstjenester, er Storbritannien, Mexico, Japan, Papua Ny Guinea og De Forenede Arabiske Emirater. Yderligere fem lande er i gang med at evaluere, teste eller afprøve teknologien, mens 26 er i planlægningsfasen.

“Det stigende behov for bredbånds-, tale- og datatjenester og satellit-til-mobiltelefon-teknologi vil få flere og flere operatører til at udvide for at imødekomme folk i landdistrikterne samt i tilfælde af naturkatastrofer, der påvirker jordbaserede netværk. Som følge heraf forventer GSA snart at se flere lande med tilbud om satellittjenester,” siger Joe Barrett, der er formand for GSA.

Se også: Nyt Samsung-modem understøtter tovejs satellitbaseret 5G

Hvilke smartphones understøtter satellitbaseret mobilnet?

Der er ifølge GSA kun et begrænset antal smartphones, som understøtter direkte kommunikation med satellitter. Det drejer sig om følgende:

 • Cat S75
 • iPhone 14
 • iPhone 14 Plus
 • iPhone 14 Pro
 • iPhone 14 Pro Max
 • Huawei Mate 50
 • Huawei Mate 50 Pro
 • Huawei Mate 60 Pro
 • Motorola Defy 2
 • Motorola Defy Satellite Link
 • Samsung Galaxy S24
 • ZTE Axon 50 Ultra