5G mmWave kommer ikke til Danmark lige foreløbig

Lynhurtigt 5G via 26 GHz-frekvensbåndet kommer til Danmark, men ikke lige foreløbig. Det viser en rundspørge hos de danske teleselskaber.

5G mmWave kommer ikke til Danmark lige foreløbig

5G-teknologien har virkelig ramt Danmark de seneste år. De danske teleselskaber har hovedsageligt taget to 5G-frekvensbånd i brug: 700 MHz og 3.500 MHz. Men du må væbne dig med tålmodighed, hvis du håber på snart at kunne bruge 26 GHz, som vil give downloadhastigheder på flere gigabit i sekundet.

Det er allerede besluttet, at de danske teleselskaber kommer til at satse på 26 GHz-frekvensbåndet, når de virkelig høje frekvensbånd skal udrulles. Det lå fast, da Energistyrelsen i foråret 2021 gennemførte en længe ventet frekvensauktion.

Siden da har teleselskaberne dog ikke haft travlt med at annoncere udrulningen af 26 GHz-frekvensbåndet, der vil give danskerne vanvittigt hurtigt 5G-net via retningsbestemte radiostråler. Faktisk har der nærmest været radiotavshed. Det skyldes, at teleselskaberne slet ikke er klar med 5G mmWave-teknologi på nuværende tidspunkt.

Vi har spurgt teleselskaberne om deres planer med 5G mmWave, og hvornår de satser på at kunne tilbyde det høje 26 GHz-frekvensbånd til de første kunder.

Se også: iPhone 13 kan starte en bølge af telefoner med 5G mmWave

TDC NET: Senest i foråret 2025

TDC NET var først til at udrulle 5G i Danmark og har nu et landsdækkende 5G-net ved brug af 700 MHz og 3.500 MHz. Selskabet købte den største andel af de udbudte frekvenser på 26 GHz-frekvensområdet. Der blev købt hele 1.250 MHz svarende til frekvensområdet 24,65 til 25,9 GHz.

TDC NET har dog først og fremmest planer om at udrulle 5G mmWave kommercielt – altså ved virksomheder, som efterspørger teknologien:

 – 26 GHz er kendetegnet ved særdeles høj hastighed og kapacitet. Vi ser derfor et spændende potentiale i at bruge båndet til at understøtte en række nye brugssituationer, der ligger ud over almindelig 5G-telefoni, hvilket allerede i dag understøttes af andre frekvensbånd. Vi ser frem til at levere på de auktionsvilkår, der medfølger vores andel af 25 GHz-båndet, nemlig etablering af minimum 100 sites med 26 GHz-dækning senest i foråret 2025, siger Søren Elsborg, underdirektør i TDC NET til 5G-netværk.dk.

Læs også: TDC tester 5G for fremtidens opkoblede landbrug

Telia og Telenor: Endnu uvist

Telia og Telenor benytter i forvejen 3.500 MHz og senere også 700 MHz til 5G på deres fælles mobilnet kaldet TT-Netværket. De to teleselskaber købte i foråret 2021 adgang til en kapacitet på 600 MHz på frekvensområdet 25,9-26,5 GHz. Heller ikke de to teleselskaber har dog travlt med at udrulle mmWave til Danmark. Fra Telia lyder det:

– Vores igangværende 5G-udrulning er primært baseret på 3.500 MHz-frekvenser, der er udpeget som et af pionerbåndene til udrulning af 5G i Europa. Vi vurderer mulighederne (use cases) for 26 GHz – men kan ikke dele konkrete planer for nuværende, oplyser Telia til 5G-netværk.dk.

Ligesom Telia kan Telenor heller ikke sige noget om, hvornår 5G mmWave-teknologi bliver tilgængelig for danskere:

– Vi kigger ind i flere forskellige brugsscenarier for 26 GHz-frekvensbåndet, der har lovende muligheder og potentielt kan give ekstremt høje hastigheder på korte afstande. Vi kan dog endnu ikke sige, hvordan vi kommer til at bruge båndet i vores netværk, oplyser Telenor til 5G-netværk.dk.

Læs også: Nokia skal stå for Telenor og Telias 5G RAN-netværk

3: I hvert fald ikke i år

Teleselskabet 3 er også i gang med at udrulle 5G i Danmark. Her bruger selskabet 700 MHz, 1.800 MHz og 3.500 MHz. I fremtiden vil 26 GHz også blive en del af 3s netværk, som i november 2020 blev solgt til den spanske netværksgigant Cellnex. Nu lejer 3 sig ind på netværket.

Historien er den samme hos 3: nemlig at man først vil kigge på, hvad 5G mmWave giver af anvendelsesmuligheder i kommerciel sammenhæng. Dernæst vil forbrugere en skønne dag få gavn af 26 GHz:

– Vi kan ikke sætte præcise datoer på endnu, men det bliver i hvert fald ikke inden for indeværende år. Vi forventer, at noget af det første vi kigger på, vil være specialløsninger målrettet virksomheder. Så der vil formentlig gå lidt længere tid, inden vi åbner 26 GHz op for de private mobilkunder, oplyser 3 til 5G-netværk.dk.

Læs også: 3,5 GHz-frekvensbåndet skal udlejes som privat 5G-net

Ingen telefoner i Europa understøtter mmWave

Udrulningen af mmWave – eller manglen på samme – hænger formentlig også nøje sammen med understøttelsen af teknologien i Europa. I Europa sælges der så godt som ingen telefoner med mmWave-teknologi indbygget. Det er kun i USA, at producenter som Samsung og Apple understøtter de høje 5G-frekvenser såsom 26 GHz (n261) og 39 GHz (n260).

Så længe der ikke er nogen telefoner med understøttelse af 5G mmWave, ser telefonerne altså ikke nogen grund til at skynde sig med at udrulle teknologien. Spørgsmålet er så, hvem der tager de indledende skridt: teleselskaberne eller mobilproducenterne? Noget tyder på sidstnævnte, da rygter går om, at den næste iPhone 13 kommer med understøttelse af mmWave uden for USA.

Se også: Hvor langt er teleselskaberne med udrulningen af 5G?