5G-baseret bredbånd – internet på fiber-speed

50 procent af verdens befolkning venter stadig på at få en pålidelig internetforbindelse. Her kommer 5G ind i billedet. På grund af 5G-teknologiens høje kapacitet, høje hastighed og lave responstid er det nemlig et reelt alternativ til fibernet. Fibernet er dyrt at anlægge og er slet ikke muligt at få på mange adresser i Danmark. Men de problemer har 5G ikke.

Med 5G Fixed Wireless Access (FWA) kan man nemlig lynhurtigt og meget billigt få bredbånd, der kan måle sig med fibernet – for eksempel i hjemmet, på arbejdspladsen eller i sommerhuset. Den store fordel ved 5G er, at man som udgangspunkt kun skal installere en 5G-router, som forbinder til 5G-antenner i nærheden. Konceptet er altså mere eller mindre det samme som mobilt bredbånd via 4G, men forskellen er, at 5G-standarden er optimeret til at blive brugt som et alternativ til kablet bredbånd over fibernet og coax.

I fremtiden vil det også blive mere udbredt at lave en opsætning med 5G Fixed Wireless Access, som består af en lille antenne, der installeres uden på huset, lejligheden eller kontoret. Antennen er forbundet til en Wi-Fi-router indenfor, og straks er der fibernet-lignende bredbånd indendørs. Udendørsantennen kan nemlig opnå et meget bedre signal, som giver en bedre internetforbindelse.

Frekvensområdet 3,4-3,8 GHz (ofte omtalt 3,5 GHz) spås til at være mest velegnet til 5G FWA, fordi det har både en høj båndbredde og god gennemtræningsevne. 5G FWA vil senere hen også gøre brug af de meget højere frekvenser såsom 28 GHz (mmWave). Efterhånden som de højere frekvenser bliver rullet ud i Danmark, kan du forvente internethastigheder med 5G, der når over 1 Gbit/s og dermed er på højde med fibernet.

Wi-Fi 6 og 5G giver helt nye muligheder

For at du kan få fuldt udbytte af de mange fordele ved 5G i forhold til 4G kræver det først og fremmest, at din smartphone understøtter 5G. Men også alle andre enheder, som går på Wi-Fi, skal understøtte de høje hastigheder, og det gør de via Wi-Fi 6 – også kaldet IEEE 802.11ax.

Wi-Fi 6 og 5G er egentlig to vidt forskellige teknologier til at opnå internetadgang og bruges også til ganske forskellige ting. Men Wi-Fi 6 og 5G komplementerer faktisk hinanden – det vil sige, at i samspil med hinanden giver helt nye muligheder. Som tidligere nævnt er 5G en reel udfordrer til fiber-baseret bredbånd, men det forudsætter, at alle netværksenheder i hjemmet også kan håndtere de høje internethastigheder.

Køb kun mobil, PC, router, spillekonsol og tv med Wi-Fi 6

Skal du derfor købe ny telefon, computer, router, spillekonsol eller tv i den nærmere fremtid, bør du sikre dig, at produkterne understøtter Wi-Fi 6 (IEEE 802.11ax) og ikke kun Wi-Fi 5 (IEEE 802.11ac). Produkterne vil stadig virke, selv om de ikke understøtter Wi-Fi 6. I fremtiden vil du bare ikke kunne udnytte de høje internethastigheder fra 5G, hvis du får internet via 5G Fixed Wireless Access (FWA).

Særligt vigtigt er Wi-Fi 6, hvis du selv køber en 5G-router uden om dit teleselskab. Det kan være 5G-routere som HUAWEI 5G CPE Pro 2, Netgear NIGHTHAWK M5 og Zyxel 5G NR Indoor Router NR5101. Når du køber en 5G-router – og det gælder også for 4G-routere – er det nemlig vigtigt at købe en router af god kvalitet, som understøtter en høj overførelseshastighed foruden de korrekte frekvensbånd. Routerens egenskaber har nemlig betydning for, hvor god en netværksforbindelse du vil opleve på alle andre forbundne produkter i hjemmet. Vælg derfor altid produkter med Wi-Fi 6, når du har muligheden for det. Så er de fremtidssikret til når Gigabit-hastigheder en skønne dag bliver normalen.