Privat 5G vinder frem – se eksempler på vellykkede private 5G-netværk

Private 5G-netværk hjælper industrivirksomheder med at opnå store produktivitets- og omkostningsbesparelser, viser en ny rapport.

Privat 5G vinder frem – se eksempler på vellykkede private 5G-netværk

5G har måske ikke fundet lige så hurtig vej ind i erhvervslivet rundt om i verden, som teleselskaberne havde forventet. Den glædelige nyhed er dog, at private 5G-netværk nu leverer effektivitets- og omkostningsforbedringer i en lang række brancher.

Rådgivningsvirksomheden SNS Telecom, som har udarbejdet en rapport, der sporer dusinvis af anvendelsesmuligheder for private 5G-netværk på verdensplan.

Se også: Audis testbane i Ingolstadt får privat 5G-net fra Verizon

Investeringer i privat 5G for milliarder af kroner

Virksomheden forventer, at forskellige industriers samlede investeringer i private 5G-netværk vil nå op på 3,5 milliarder dollar (24 milliarder kroner) i 2027. Det er blandt inden for produktion og i varehuse, at privat 5G vil blive brugt.

De fleste af disse netværk vil være lokaliserede 5G-netværk, der dækker små områder til industri 4.0-applikationer med høj datahastigheder og lav latenstid.

De virksomheder, der tidligt har satset på private 5G-net, bekræfter deres tro på teknologiens potentiale ved at investere i nye delte og licenserede spektrummuligheder i partnerskab med enten teleselskaber eller private netværksselskaber.

De store attraktioner er 5G-teknologiens ultralave latenstid ved brug af mmWave-frekvenser, massive M2M-kapacitet og den glidende overgang til 6G, som gør det muligt at blive et reelt alternativ til kablede netværksforbindelser mellem maskiner, robotter og kontrolsystemer.

Privat 5G-netværk med 2.500 5G-adgangspunkter

Den globale leder inden for privat 5G er langt hen ad vejen Kina, hvor industrien drives af nationale direktiver om at fremskynde 5G som en del af det ambitiøse program for industriel transformation.

De største private 5G-implementeringer i Kina kan omfatte tusindvis af dedikerede RAN-noder, der understøttes af lokale eller cloud-baserede kernenetværksfunktioner, lyder det fra SNS Telecom.

For eksempel har hvidevareproducenten Mideas industripark i Jingzhou 2.500 indendørs og udendørs 5G-adgangspunkter fordelt på 104 hektar, mens Wuhan Iron & Steel Corporation har installeret et privat 5G-netværk med to lag, der spænder over 85 multisektor-makroceller og 100 små celler, til fjernstyring af tunge maskiner.

Privat 5G hos Tesla

Uden for Kina omfatter nogle af de bemærkelsesværdige projekter:

  • Fjernstyrede kraner på Ungarns East-West Gate Intermodal Terminal, som har øget antallet af flyttede containere pr. time med cirka 40 procent, elimineret skader og reduceret personalerelaterede omkostninger med 40 procent
  • En udrulning i den indre by i Liverpool, som har reduceret omkostningerne til digital sundhed, uddannelse og social omsorg, herunder meget lavere WAN-afgifter og et digitalt system på plejehjem til at forebygge fald, som har reduceret omkostningerne med 10.000 dollar per beboer. Det giver en årlig besparelse på 220.000 dollar i hele byen.
  • Et 5G-aktiveret autonomt transportsystem implementeret af NEC Corp., som har forbedret produktionseffektiviteten med 30 procent på den nye fabrik i Kakegawa i det centrale Japan.
  • Teslas private 5G på gigafabrikken i Brandenburg, Tyskland, som har hjulpet med at overvinde op til 90 procent af overcyklusproblemerne i én proces.

Disse vellykkede anvendelser er uden tvivl opmuntrende nyheder for teleselskaber, som endnu ikke har udnyttet teknologiens potentiale.

Uklar vej til at tjene penge på privat 5G

Vejen til at tjene penge på privat 5G er dog mindre klar. Som med andre virksomhedstjenester er teleselskaberne oppe imod branchespecialister med dybe relationer og stærk domæneekspertise for ikke at nævne cloudspillere, der tilbyder enorm skala.

Hvordan man vinder forretningen og prissætter den rentabelt, er den kommende udfordring. Hvis man gør det forkert, kan det betyde, at teleselskaberne bliver degraderet til simple udbydere af tilslutningsmuligheder.

At gøre det rigtigt vil sandsynligvis afhænge af at tiltrække de rigtige partnere og opbygge deres styrker inden for et lille antal nøglevertikaler.

Se også: Nyheder om 5G