Rapport: 5G-bredbånd vinder frem globalt

Ifølge en ny rapport fra Ericsson er der nu mere end 1,7 milliarder 5G-abonnementer på verdensplan, og det er særligt Fixed Wireless Access (FWA), der hitter.

Rapport: 5G-bredbånd vinder frem globalt

Ifølge den seneste Ericsson Mobility Report vil der være næsten 5,6 milliarder 5G-abonnementer ved udgangen af 2029. Rapporten viser desuden, at i takt med, at 5G bliver mere udbredt, ser Ericsson også stigende muligheder for Fixed Wireless Access (FWA).

Fixed Wireless Access dækker over leveringen af bredbånd til hjemmet via det trådløse mobilnet som alternativ til traditionel kablet bredbånd. 4G- og 5G-bredbånd er eksempler på FWA.

Se også: 5G Fixed Wireless Access er det hurtigst voksende bredbåndssegment

5G FWA spiller en vigtigere rolle end nogensinde

I øjeblikket er der ifølge rapporten mere end 1,7 milliarder 5G-abonnementer på verdensplan, og der er kommet yderligere 160 millioner til i de første tre måneder af 2024.

Hele 600 millioner nye abonnementer forventes at komme i løbet af hele 2024. Regionalt forventes Nordamerika at have den højeste udredelse ved udgangen af 2029, hvor 90 procent svarende til 430 millioner af abonnementerne forventes at bruge 5G.

Når det gælder FWA, er udbredelsen af denne tjeneste som en 5G-anvendelsesmulighed i øjeblikket kun overgået af såkaldt enhanced mobile broadband (eMBB). Faktisk tilbød 241 af de 310 undersøgte teleselskaber FWA i april 2024. Af disse tilbyder 128 – eller cirka 53 procent – 5G FWA, hvilket er en vækst på 29 procent sammenlignet med sidste år.

“Antallet af FWA-tjenesteudbydere (Fixed Wireless Access), der tilbyder hastighedsbaserede abonnementer, er steget til 40 procent sammenlignet med 27 procent for et år siden, hvilket understreger fremgangen på markedet”, siger Ericsson.

I 2023 stod FWA for 22 procent af den globale mobiltrafik. Det tal ventes at stige til hele 154 exabyte (EB) i 2029, hvilket svarer til 30 procent af den samlede mobilnetværkstrafik.

Et andet resultat, der er værd at bemærke i rapporten, er fremskridt omkring 5G Standalone (SA). Ifølge Ericsson har cirka 50 af de 300 teleselskaber med eget 5G-mobilnet rundt om i verden nu lanceret 5G SA. Læs mere om fordelene ved 5G-standalone her.

Se også: Nyheder om 5G