Kina har opsendt verdens første 6G-satellit

5G er fortsat under udrulning, og i 2025 kommer 5G-Advanced. Alligevel tester verdens største teleselskab, China Mobile, nu satellitbaseret 6G.

Kina har opsendt verdens første 6G-satellit

Ægte 5G, også kendt som 5G-SA (standalone), samt de lynhurtige 5G mmWave-frekvensbånd er endnu ikke nået særlig bredt ud i Danmark eller det øvrige Europa for den sags skyld. Det afholder dog ikke Kina fra at sætte alle sejl ind på næste generations 6G-netværksteknologi.

China Mobile, som er verdens største teleselskab med næsten 1 milliard kunder, hævder nemlig at have opsendt verdens første 6G-satellit i rummet. Det skriver China Daily.

Læs også: Teleselskaber: 6G kommer først i 2030

Tester 6G-satellitter i 500 km højde

6G-teknologien er fortsat under udvikling, og teleselskaber og virksomheder forsker massivt i teknologien i disse år. Det gælder også for både China Mobile og det kinesiske videnskabsakademis innovationsakademi for mikrosatellitter.

Det er som led i denne forskning og udvikling, at China Mobile nu tester teknologien ombord på en satellit i rummet. Teleselskabet har nemlig ambitioner om at tilbyde integreret rum- og jordkommunikationsteknologi.

Testsatellitten kredser i lavt kredsløb om jorden, hvilket foregår i en højde på omkring 500 kilometer. Fordelen ved at kredse lavt er blandt andet lavere responstid og høje dataoverførelseshastigheder i forhold til satellitter, der kredser i det høje kredsløb.

Læs også: 5G og 6G får kæmpe opgraderinger takket være AI

De største nyheder i 6G

6G vil gøre det muligt for ens telefon at fornemme dens omgivelser – lidt ligesom en radar. Her vil enhederne være i stand til at kommunikere med hinanden. Et tænkt fremtidsscenarie kan være, at du går rundt med AR-briller, hvor den virkelige og virtuelle verden flyder sammen, og kigger på en restaurant. Kommunikationen mellem enheder vil betyde, at du i dit synsfelt helt automatisk kan blive præsenteret for en virtuel menu fra restauranten i det øjeblik, du kigger på restauranten udefra.

6G vil også introducere hastigheder på flere terahertz (THz) i stedet for gigahertz (GHz).

Læs mere om nyhederne i 6G

Vil kommercialisere 6G i 2030

Med opsendelsen af 6G-udstyr er det telegigantens mål at kunne fremskynde integrationen og udviklingen af rum-til-jord-teknologiindustrier.

6G-teknoloigen er endnu mange år forude. Faktisk regner teleselskabet først med at begynde kommercialiseringen af 6G-teknologi i 2030 – fem år efter, at netværksteknologien ventes at blive standardiseret. Inden vi får 6G at se, kan vi se frem til 5G-Advanced.

China Mobile har forsket i 6G-teknologi siden 2022, og indtil videre arbejdes der på at kombinere datakommunikation med fornemmelse af omgivelser via radiobølger. Teleselskabet arbejder også på at kombinere datakommunikation med kunstig intelligens massive IoT ved brug af 6G-teknologi, der gør brug af kommunikation mellem satellitter og det landfaste mobilnet.

Den kinesiske regering har indtil videre allokeret 6 GHz-frekvensbåndet til både 5G og 6G.

Læs også: Nyheder om 5G- og 6G-teknologi