5G Advanced kommer i 2025 – store forbedringer på vej

I 2025 bliver 5G Advanced en realitet. Det vil blandt andet muliggøre trådløs Extended Reality (XR), højere hastighed og kapacitet - og så er det billigere i drift.

5G Advanced kommer i 2025 – store forbedringer på vej

De danske teleselskaber er stadig i gang med at udrulle 5G, og det er kun den tidlige begyndelse på en årti lang satsning på 5G-teknologien. Sidst i 20’erne erstattes 5G af 6G, men inden da vil 5G Advanced blive en realitet. Som navnet antyder, er 5G Advanced en videreudviklet og forbedret udgave af den type 5G, der indtil videre er i brug rundt omkring i verden.

5G Advanced bliver udrullet i løbet af 2025 og er en del af den såkaldte 3GPP RAN Release 18, som standardiseringsorganset 3GPP er begyndt at arbejde på. Hele telebranchen drøftede i starten af juli de første af i alt 500 forslag fra branchen til forbedringer og implementeringer i 5G Advanced. Nogle af disse tidlige forslag giver et fingerpeg om, hvad vi kan forvente af forbedringer og nyheder.

Se også: Bag om 5G: Sådan fungerer netværksteknologien

VR og AR bliver kæmpestort takket være 5G

Ifølge Nokia Networks, som er en af de store spillere inden for 5G, vil 5G Advanced lægge fundamentet for langt mere krævende anvendelser såsom trådløs Extended Reality (XR) – altså både Virtual Reality (VR) og Augmented Reality (AR). Ifølge P&S Intelligence, som laver markedsundersøgelser, vil der i 2025 være mere end 100 millioner personer, der bruger XR-teknologi. Dette tal vil eksplodere til 1 milliard i 2030, lyder det.

Trådløs Extended Reality vil kunne lade sig gøre via 5G på grund af lavere responstider, markant øget kapacitet og højere hastigheder. Disse forbedringer betegnes Enhanced Mobile Broadband (eMBB) og allerede en del af den nuværende 17. udgave af 5G. Men i 5G Advanced sker der altså yderligere fremskridt på den front. Det vil gøre det muligt at bearbejde XR-data endnu hurtigere både lokalt på en enhed og i skyen via såkaldte 5G edge clouds.

5G Advanced vil for eksempel muliggøre afholdelse af virtuelle Extended Reality-møder, mens man sidder i toget. Da man hele tiden flytter sig én netværkscelle til en anden under bevægelse, vil man normalt jævnligt tabe forbindelsen i skiftet mellem cellerne. Dette vil 5G Advanced være langt bedre til at håndtere. Med øget pålidelighed bliver det altså slut med afbrudt signal, når man krydser netværksceller.

Lavere strømforbrug og billigere i drift

Også strømforbruget reduceres i den næste udgave af 5G. Der skal ganske enkelt bruges mindre energi på at overføre hver enkel megabyte data. Det betyder ikke kun mindre CO2-udledning, men også bedre batteritid for trådløse enheder såsom smartphones, der er koblet på 5G-antenner. Det vil ligeledes være nemmere og hurtigere for enheder at koble sig på 5G-antenner.

5G Advanced bliver også gjort mindre kompleks end det nuværende 5G, hvilket vil være det billigere at implementere. I fremtiden vil det derfor blive langt billigere at gå fra 4G til 5G, særligt i de tilfælde, hvor man ikke nødvendigvis har brug for høje gigabithastigheder, f.eks. trafikkameraer og sensorer til automatisering og overvågning af produktioner.

Lokalisering med under 10 centimeters nøjagtighed

5G-antenner kan allerede i dag positionere 5G-enheder med rimelig høj nøjagtighed ved brug af teknologien beamforming. Den egenskab bruges til at sende retningsbestemte radiostråler mellem enheder og antenner.

Præcisionen øges yderligere med 5G Advanced. Her vil det være muligt at fastslå enheders placering med mindre end 10 centimeters nøjagtighed. Helt konkret vil enheder og maskiner, der bevæger sig indenfor, derfor stadig kunne lokaliseres ekstremt nøjagtigt, selv hvor GPS ikke virker.

Udgave af 18 5G-standarden, eller 5G Advanced, ventes at blive færdig i slutningen af 2023.