Sådan kommer 6G til at fungere i fremtiden

Med 6G vil din telefon være i stand til at regne andre enheders placering ud, og så skal du vænne dig til at tale om terahertz (THz) i stedet for gigahertz (GHz).

Sådan kommer 6G til at fungere i fremtiden

5G er langt fra færdigudviklet og færdigudrullet. I Danmark er teleselskaberne godt i gang med at udrulle 5G på de første og relativt lave frekvensbånd, mens mmWave endnu lader vente på sig.

Alligevel diskuterer telebranchen allerede, hvordan næste generations netværksteknologi, 6G, kommer til at fungere, og hvilke muligheder den giver. Ved den årlige mobilkonference Mobile World Congress, som i år foregik virtuelt, mødtes telebranchen (3GPP) for at tale om 6G.

I podcastserien The Daily Charge fortæller Tingfang Ji, som er senior director of engineering ved Qualcomm, om 6G. Da det stadig er på et meget tidligt stadie, er det svært at sige med sikkerhed, hvordan 6G kommer til at blive. Men Tingfang Ji forsøger ikke desto mindre at tegne konturerne af den 6G-teknologi, vi kan se frem til måske sidst i 2020’erne.

Hverken megahertz eller gigahertz, men terahertz

2G, 3G og 4G anvender alle frekvenser, der ligger i den helt lave ende af spektrummet inden for det elektromagnetiske spektrum. Det ændrede sig med 5G, hvor vi nu er blevet vant til at tale om gigahertz (GHz). For eksempel bliver der i Danmark netop nu satset stort på 3,5 GHz-frekvensbåndet. Senere hen tager danske teleselskaber skridtet videre og begynder at udrulle mmWave – nærmere bestemt 26 GHz. Her får vi for alvor høje hastigheder at se.

Men med 6G skrues der atter op for hastigheden. Her vil terahertz-frekvenser også komme på tale, forventer Tingfang Ji fra Qualcomm. For at sætte i perspektiv, hvor høje frekvenser det er, så er 1 terahertz 1.000 gange hurtigere end 1 gigahertz. Der er med andre ord tale om en abnorm forøgelse af frekvenserne og båndbredden. Data vil dermed kunne overføres endnu hurtigere, end hvad vi forventer 5G på sigt vil være i stand til.

Til gengæld må man også forvente, at rækkevidden på så høje frekvenser er endnu ringere end med 5G. Med højere frekvenser følger nemlig lavere rækkevidde og gennemtrængningsevne. Det dilemma forsøger man dog at finde en løsning på med 6G, oplyser Tingfang Ji. Det kan dermed være, at 6G kan tilbyde endnu hurtigere hastigheder end 5G samtidig med en bedre dækning eller tilsvarende dækning som 5G. Det vil tiden vise.

Med 6G kan telefoner fornemme omgivelserne

6G handler dog ikke kun om overførsel af data, fortæller Tingfang Ji. Med 6G-teknologien vil din telefon og andre enheder nemlig være i stand til at kunne fornemme omgivelserne.

5G kan allerede nu fastslå en mobiltelefons position, fordi en 5G-antenne konstant sender retningsbestemte stråler til alle aktive enheder i en vis radius af antennen. Samtidig kommunikerer telefonerne konstant tilbage til den antenne, telefonen er forbundet til.

Til forskel vil 6G gøre det muligt for ens telefon at fornemme dens omgivelser – lidt ligesom en radar. Her vil enhederne være i stand til at kommunikere med hinanden. Et tænkt fremtidsscenarie kan være, at du går rundt med AR-briller, hvor den virkelige og virtuelle verden flyder sammen, og kigger på en restaurant. Kommunikationen mellem enheder vil betyde, at du i dit synsfelt helt automatisk kan blive præsenteret for en virtuel menu fra restauranten i det øjeblik, du kigger på restauranten udefra.

Mulighederne er formentlig uendelige. Om 6G bliver som spået af en af medudviklerne, bliver vi meget klogere på. Det ventes at ske efterhånden som arbejdet med 6G-teknologien intensiveres i takt med, at 5G færdigudvikles.

Se også: Seneste nyt om 5G