Teleselskaber: 6G kommer først i 2030

Der er stadig stor usikkerhed om, hvad 6G helt præcist kommer til at byde på, men førende teleselskaber er sikker på en lancering i 2030.

Teleselskaber: 6G kommer først i 2030

Der har i længere tid været tale om, at 6G-teknologi kan se dagens lys allerede i 2027 eller sidst i 2020’erne. Sydkorea sigter samtidig efter at blive verdens første land med landsdækkende 6G allerede i 2028.

Men hvis man spørger en håndfuld førende internationale selskaber i teleindustrien, er det en postgang for tidligt.

Ifølge flere teleselskaber og virksomheder, som arbejder i teleindustrien, er 2030 året, hvor man kan forvente introduktionen af 6G. Det skriver mediet CNBC. Spørger man det britiske teleselskab BT Mobile, vil det nærmere bestemt ske ved sommer-OL i Brisbane i Australien i 2032, da nye generationer af mobilnet typisk lanceres ved De Olympiske Lege.

Læs også: Sydkorea vil være første land i verden med 6G

De største nyheder i 6G

6G vil gøre det muligt for ens telefon at fornemme dens omgivelser – lidt ligesom en radar. Her vil enhederne være i stand til at kommunikere med hinanden. Et tænkt fremtidsscenarie kan være, at du går rundt med AR-briller, hvor den virkelige og virtuelle verden flyder sammen, og kigger på en restaurant. Kommunikationen mellem enheder vil betyde, at du i dit synsfelt helt automatisk kan blive præsenteret for en virtuel menu fra restauranten i det øjeblik, du kigger på restauranten udefra.

6G vil også introducere hastigheder på flere terahertz (THz) i stedet for gigahertz (GHz).

Læs mere om nyhederne i 6G

5G udrulles fortsat – og derefter kommer 5G-Advanced

Allerede i 2019 begyndte teleselskaber i Kina, Sydkorea og USA at udrulle 5G – en udrulning der fortsat i gang. Hvor den indledende udrulning af 5G er bygget oven på eksisterende 4G-teknologi (kaldet 5G non-Standalone eller 5G-NSA), er teleselskaberne nu i gang med at udrulle ægte 5G-mobilnet, der fungerer uafhængigt af 4G. 5G-NSA bør for alvor kunne indfri 5G-teknologiens fulde potentiale om lavere responstid og øget båndbredde.

Teleselskaberne er med andre ord slet ikke færdige med at udrulle 5G. Det er den ene del af årsagen til, at teleselskaberne ikke har travlt med at satse på 6G. Den anden er, at 5G Advanced kommer i 2025 og dermed er først i køen. Det er en mindre opgradering af 5G, som muliggør trådløs Extended Reality (XR), højere hastighed og øget kapacitet – og så er det billigere i drift.

En anden medvirkende årsag til, at teleselskaberne ikke er begyndt at tale om 6G, er, at forbrugerne har været langsomme om at tage 5G til sig. Det er kun hver syvende person i hele verden, der i dag bruger en 5G-smartphone, viser tal fra Strategy Analytics.

Teleselskaberne har investeret hundrede af milliarder af dollar i 5G-netværk, men det kniber med at se et afkast på nuværende tidspunkt. Ifølge analytikere ligger det reelle potentiale for at tjene penge på 5G dog lige om hjørnet.

“Anvendelsen af 5G tager fart i de fleste lande, hvor den er blevet implementeret, men forbrugerabonnenter er kun et mål for udbredelsen – i sidste ende ligger mest af potentialet i virksomhedsmarkederne og industrisegmenterne,” siger Richard Webb, der er direktør for netværksinfrastruktur hos CCS Insight, til CNBC.

Læs også: 5G Advanced kommer i 2025 – store forbedringer på vej

6G er fortsat under udvikling

Når en ny generation af mobilnet skal udvikles, begynder processen mange år i før lanceringen. Det gælder også for 6G, som lige nu er i et stadie, hvor teleselskaber og virksomheder forsker i teknologien. Langsomt, men sikkert, defineres der en standard af standardiseringsorganer som 3GPP, som også har defineret 5G og det kommende 5G-Advanced.

Flere teleselskabers topchefer ønsker endnu ikke allerede nu at tale om 6G for at undgå at skabe forvirring hos forbrugere, der endnu ikke har taget 5G til sig. Om Sydkorea når at introducere 6G allerede i 2028, eller om du må vente til 2030-2032, må tiden vise.

Læs også: LG er et skridt nærmere 1.000 Gbit/s via 6G-teknologi