70 autonome, 5G-opkoblede droner redder menneskeliv

I et samarbejde mellem netværksvirksomheden Nokia Networks og det belgiske teleselskab Citymesh skal 70 droner rykke ud til nødstilfælde.

Verdens første landsdækkende dronenetværk SENSE, der skal assistere det nationale alarmberedskab i Belgien, er gået i luften. Det annoncerer Nokia Networks og det belgiske teleselskab Citymesh i en fælles pressemeddelelse.

De to virksomheder opsætter intet mindre end 70 droner og stiller dem til rådighed for det belgiske politi og brandvæsen. Dronerne placeres ved 35 strategisk udvalgte steder, så en drone hurtigt kan rykkes ud til et ulykkessted eller en nødsituation.

Læs også: Østrigs afprøver smart landbrugsprojekt med droner med 5G

Sender 4K-video til alarmcentralen via 5G

Sikkerhedsdronernes funktion er at ankomme hurtigt til stedet og indsamle vigtige informationer om situationen. Det sker ved brug af et termisk 4K-kamera, som bruger AI-algoritmer til automatisk at registrere røgfaner, områder med brand og mennesker. Via Citymeshs 5G-netværk sendes billeder og videoer direkte til alarmcentralen.

Takket være de autonome droner, der lynhurtigt dukker op, kan alarmcentralen vurdere situationen længe inden hjælpen ankommer til stedet. Det gør det muligt for dem bedre at forberede sig på at yde den rette hjælp og i sidste ende redde liv.

Citymesh lancerede den første sikkerhedsdrone tilbage i 2018 som et pilotprojekt i Genk, havnen i Antwerpen-Bruges og Kortrijk.

“Nu, fire år senere, introducerer Citymesh SENSE. Ved at opskalere antallet af sikkerhedsdroner til 70 ønsker vi at skabe et dronenetværk i hele Belgien som et redskab for beredskabstjenesterne. Noget, der endnu ikke findes andre steder i verden – vildt, ikke? Vi i Belgien er de første, der går fra en smart by til et smart land. I hver af de 35 beredskabszoner vil der være to Drones-in-a-Box (DiaB) til rådighed. Vi tror meget på denne historie hos Citymesh, for det kan virkelig redde liv,” siger Hans Similon, der er funktionschef for Citymesh Safety Drones.

Læs også: Nyheder om 5G