Nu tester TDC NET 5G mmWave via 26 GHz-frekvensbåndet i København

TDC NET har opsat to 26 GHz-antenner med de lynhurtige 5G mmWave-hastigheder i København for at teste teknologien i de kommende år.

Nu tester TDC NET 5G mmWave via 26 GHz-frekvensbåndet i København

Ved en frekvensauktion i foråret 2021 købte TDC NET, ligesom de øvrige teleoperatører i Danmark, adgang til det lynhurtige 5G mmWave på 26 GHz-frekvensbåndet. I alt 2.850 MHz båndbredde i frekvensområdet 24,65 til 27,5 GHz var udbudt, og alene TDC erhvervede sig 1.250 MHz af frekvensbåndet – den største andel blandt køberne. Helt konkret har TDC NET siden 1. juni 2021 kunnet operere på frekvensområdet 24,65 til 25,9 GHz.

Siden auktionen har alle teleselskaberne været tavse, når det kommer til 5G mmWave og deres udrulningsplaner for 26 GHz-frekvensbåndet, som vil betyde ekstremt høje hastigheder på flere gigabit i sekundet og responstider på 1 millisekund, ligesom man kender fra fibernet.

Læs også: Brancheorganisation vil sætte skub i udrulningen af 5G mmWave

2G, 3G, 4G og 5G inden for det elektromagnetiske spektrum

Danmarks første 26 GHz-antenner er i København

Sidst i 2021 begyndte TDC NET dog at rykke på sig. Som det første teleselskab i Danmark har TDC NET opsat to 26 GHz-antenner i København. Den ene 26 GHz-antenne er placeret på toppen af TDC-koncernens hovedkontor på adressen Teglholmsgade 1 i København. Den anden 26 GHz-antenne fra TDC har fået plads et sted på Københavns Hovedbanegård på adressen Banegårdspladsen 7.

”Vi ser fortsat et spændende potentiale i 26 GHz-båndet på grund af dets høje hastighed og kapacitet. Som en del af vores andel af båndet ser vi frem til at levere på auktionsvilkårene, nemlig at etablere minimum 100 sites med 26 GHz-dækning senest i foråret 2025,” siger Søren Elsborg, der er underdirektør i TDC NET, til 5G-netværk.dk. Han tilføjer:

”Vi er derfor i gang med at teste frekvensbåndet og har opsat to 26 GHz-antenner på Teglholmen 1 og Københavns Hovedbanegård. Der ligger et omfattende arbejde i at teste båndet, blandt andet hvordan forskellige vejrforhold som sne og regn påvirker dækningen. For at lave disse test er antennerne en del af det offentlige mobilnet, qua at frekvensbåndet er frigivet.”

De to 5G mmWave-antenner er placeret på henholdsvis Københavns Hovedbanegård og ved TDCs hovedkontor på Teglholmen i København.

Tester de høje frekvenser i forskellige vejrforhold

Søren Elsborg forklarer også, at testen skal give TDC NET indsigt i, hvordan forskellige vejrforhold som sne og regn påvirker dækningen. Han forklarer derfor, at antennerne er en del af det offentlige mobilnet for at kunne teste dem i praksis.

I teorien vil man formentlig derfor kunne koble sig til 26 GHz-frekvensbåndet, men det forudsætter flere ting. Først og fremmest skal man have et 5G-abonnement hos et teleselskab, der bruger TDC NET. Dernæst skal man have en terminal (typisk en smartphone eller router), der understøtter 26 GHz-frekvensbåndet (bånd 258), og derudover skal enheden være ”5G-klar” – altså optimeret til teleselskabets netværk. Det sidste kan knibe, da ingen mobilproducenter har lanceret en smartphone i Danmark, der understøtter 26 GHz-frekvensbåndet.

Læs også: Bag om 5G-teknologien