Brancheorganisation vil sætte skub i udrulningen af 5G mmWave

Teleselskabernes brancheorganisation GSM Association (GSMA) vil have forløst potentialet i 5G mmWave-teknologi og er derfor gået sammen med en række førende teleselskaber verden over for at inspirere branchen.

Brancheorganisation vil sætte skub i udrulningen af 5G mmWave

GSM Association (GSMA), der er teleselskabers brancheorganisation, vil realisere 5G mmWave-teknologiens potentiale med et nyt initiativ. Her skal en række førende globale teleselskaber dele ud af deres erfaringer med mmWave. De skal ligeledes inspirere andre interessenter til at få øjnene op for de muligheder, som mmWave giver. Det oplyser GSMA i en pressemeddelelse.

GSMAs nye initiativ har til hensigt at skabe opmærksomhed om mmWave-teknologien. Det skal det kinesiske teleselskab China Unicom, japanske NTT DOCOMO, australske Telstra, mexicanske TIM og amerikanske Verizon hjælpe med. Også netværks- og chipleverandørerne Ericsson og Qualcomm bidrager.

“Vi er glade for at kunne hjælpe vores medlemmer og partnere med at frigøre det enorme potentiale i 5G, som mmWave er et nøgleelement i. Dette GSMA-acceleratorinitiativ vil demonstrere, hvad man kan opnå ved at udnytte 5G mmWave og inspirere andre til de mange fordele,” siger Alex Sinclair, Chief Technology Officer i GSMA.

Læs også: Samsung udnytter mmWave til at øge Wi-Fi-hastighederne

Udforsker 5G mmWave i virksomheder og inden for uddannelse

Helt konkret vil GSMAs nye initiativ med et lille udpluk af branchen udforske forskellige implementeringer af 5G mmWave i virksomheder. Også de konstant forbedrede muligheder, som teknologien giver på uddannelsesområdet, skal udforskes.

Hidtil har 5Gs potentiale været uforløst. Den primære anvendelse af teknologien har været at drive opgraderede mobilnet. Det har hidtil hovedsageligt været privatkunder, der har haft gavn af det i form af højere hastigheder, lavere responstider og øget kapacitet.

Der har de senere år også været gennemført mange forsøg med 5G-teknologi, hvor forskellige anvendelser af teknologien i virksomheder er blevet undersøgt. Blandt andet har TDC, Ericsson og Grundfos undersøgt, hvordan 5G-teknologi kan understøtte produktionen af pumper.

Det er dog først med udbredelsen af høje 5G mmWave-frekvenser, at 5G ventes at indfri potentialet. GSMA forventer, at en udbredt implementering af 5G mmWave-teknologi bliver i samspil med lave frekvenser under 6 GHz (sub-6 GHz). Ved brug af såkaldt carrier aggregation vil teleselskaber samtidig kunne levere god og bred dækning med de lavere frekvenser, mens mmWave-frekvenserne vil kunne sikre lynhurtige hastigheder og højere kapacitet, når behovet er der. Det vil blandt give en langt bedre netværksoplevelse, når tusindvis af mennesker er samlet til en stor sportsbegivenhed eller koncert.

5G mmWave lader endnu vente på sig i Danmark

I Danmark afholdt Energistyrelsen i foråret 2021 en stor 5G-auktion, hvor TDC, Telia, Telenor og 3 alle købte sig adgang til det hurtige mmWave-frekvensbånd på 26 GHz. Ingen af teleselskaberne har dog planer om at gennemføre en bred udrulning af 26 GHz i Danmark lige foreløbig. Måske kan GSMAs nye initiativ hjælpe teleselskaber og virksomheder, for eksempel i landbruget, med at blive klogere på, hvilket potentiale der er ved teknologien.

Se også: Hvor langt er udrulningen af 5G nået i Danmark?