Fremtidens 5G-mobilnetværk gør brug af edge cloud

5G er ofte synonym med næste generation af IoT-produkter og selvkørende biler. Takket være en teknologi kaldet edge cloud kan det faktisk også blive virkelighed.

Fremtidens 5G-mobilnetværk gør brug af edge cloud

Teleselskaber verden over har i efterhånden mange år testet 5G-teknologien i lukkede miljøer og opnået utroligt høje hastigheder og en lav responstid. For eksempel opnåede TDC Group tilbage i 2017 en hastighed ved brug af 5G-teknologi på svimlende 70 gigabit i sekundet. Sådanne hastigheder får vi dog næppe at se på de danske teleselskabers 5G-netværk lige foreløbig.

Men en teknologi kaldet edge cloud eller edge computing forventes at blive helt essentiel for at nå dertil, hvor gigabithastigheder og ultralave responstider er almindeligt på 5G-netværk.

At kalde edge cloud en egentlig teknologi er egentlig lidt af en tilsnigelse, for begrebet dækker nærmere over en bestemt måde at organisere et komplekst netværk på.

I det seneste årti har cloud computing, på dansk kaldet “skyen”, vundet indpas og er helt centralt for den måde, vi alle bruger apps, hjemmesider og onlinetjenester i vores dagligdag. Cloud computing dækker groft sagt over, at data opbevares og behandles online på gigantiske datacentre i stedet for lokalt på brugerens enheder. Men det er ikke den mest effektive måde at give slutbrugerne hurtig adgang til det store internet.

Se også: Er 5G farligt? Læs også om udrulningen i Danmark, og om 5G er farligt

5G edge cloud computing
Foto: Nokia Networks

Datacentrene rykker tættere på slutbrugerne

Her kommer edge cloud ind i billedet. I takt med at 5G-mobilnetværk udrulles over hele verden og antallet af IoT-produkter nærmest eksploderer, øges behovet for høj båndbredde og ultralav responstid på 5G-netværk tilsvarende. Og her er edge cloud-konfigurationen en vigtig brik i det store puslespil, der hedder 5G.

Edge cloud handler nemlig om, at man rykker dele af netværket så tæt på der, hvor brugerne og deres mange enheder såsom mobilen og IoT-enheder befinder sig. I stedet for at alle disse enheder skal kommunikere med enorme datacentre, der ligger hundredvis, måske tusindvis, af kilometer væk, er tanken, at enheder kan nøjes med at kommunikere med mindre datacentre placeret langs netværkets kant – deraf navnet edge cloud.

For selv om 5G-netværksteknologien i fremtiden vil kunne opnå hastigheder på mange gigabit i sekundet og responstider på helt ned til 1 millisekund, så er 5G-signalerne aldrig hurtigere end de hastigheder, som datacentrene og hele det bagvedliggende netværk bag kulissen leverer til 5G-antennernes såkaldte basisstationer.

Ved også at placere det bagvedliggende netværk tæt på brugerne i minidatacentre kaldet cloudlets får 5G-teknologien med andre ord de bedste betingelser for at kunne give slutbrugerne trådløs adgang til flere gigabit i sekundet og en ultralav responstid, som man kender det fra fibernet.

Læs også: Hastighedsrekord sat med 5G: 8 Gbit/s på mmWave

Ægte IoT, selvkørende biler og smart trafikstyring bliver mulig

Den svenske netværksleverandør Ericsson anslår, at 5G vil udgøre 20 procent af al mobiltrafik inden udgangen af 2023, og at en fjerdedel af denne trafik vil anvende edge computing. Edge cloud er nemlig en hel afgørende teknologi, når det kommer til at muliggøre 5G-fremtidsscenarier såsom et digitalt sundhedsvæsen, smart trafikstyring, opkoblede og selvkørende biler.

Særligt fremtidens IoT-enheder har brug for at kommunikere meget og ofte frem og tilbage med servere, og deres data skal ofte analyseres i ‘skyen’. Denne dele af arbejdet kan gøres mere effektivt på et minidatacenter i nærheden takket være den kortere afstand. Øvrig og mindre kritisk databehandling kan stadig udføres ved større datacentre længere væk.

Også virtual reality (VR) og gaming kan blive forbedret ved brug af edge computing i samspil med 5G. Netværksleverandører såsom Ericsson anser derfor edge cloud som en vigtig del af 5G-infrastrukturen.

mmWave i Danmark lader vente på sig

5G-hastigheder i Danmark på mange gigabit sekundet er ikke realistiske lige her og nu. Kun TDC er langt fremme med udrulningen i Danmark. De steder, hvor 5G-netværk.dk har testet TDCs net med den pt. højeste 5G-frekvens på 3.500 MHz, har det ført til hastigheder på op til 650 megabit i sekundet.

Også teleselskabet 3 vil begynde at rulle 3.500 MHz ud fra sommeren næste år.

Ingen af de danske teleselskaber har meldt ud, hvornår de begynder at rulle 5G ud med de højere mmWave-frekvenser. Det er nemlig her, at de rigtig høje hastigheder på mange gigabit i sekundet og en lav responstid kan opnås.

Dog vil Energistyrelsen afholde auktion over 26 GHz-frekvensbåndet i foråret 2021. Det er det frekvensbånd, der vil blive brugt i Danmark til mmWave. Derefter skal frekvensbåndet udrulles, så indtil videre må du væbne dig med lidt tålmodighed, hvis du ikke kan nøjes med “kun” 650-1.000 megabit i sekundet med 3.500 MHz-frekvenserne under optimale forhold.

Læs også: Bliv klogere på 5G-teknologien