Smartwatches og wearables med 5G er lige om hjørnet

Ericsson er til november klar med understøttelse af 5G NR-Light, som optimerer teleselskabernes 5G-mobilnet til wearables såsom smartwatches.

Smartwatches og wearables med 5G er lige om hjørnet

Smartwatches kan i dag fås i udgaver, som foruden Bluetooth og Wi-Fi også understøtter 4G/LTE – altså teleselskabernes mobilnet.

Det gør det muligt at være online, uanset hvor i landet man befinder sig, og helt uafhængigt af sin mobiltelefon. Man behøver derfor ikke at have telefonen i nærheden af uret for at modtage underretninger, foretage betalinger, tale med stemmeassistenten eller synkronisere indhold online.

Selv om 5G-netværksteknologien har været rullet ud i Danmark siden slutningen af 2020, anvender smartwatches og stort set alle andre IoT-enheder ’kun’ 4G/LTE til at kommunikere med mobilnettet. Men det ændrer sig snart.

Læs også: Ericsson og MediaTek opnår rekordhøj 5G-uploadhastighed

5G optimeret til wearables kommer til november

Den svenske netværksgigant Ericsson har nemlig præsenteret 5G Reduced Capability (RedCap), som er navnet på ny software til teleselskabers 5G-RAN (radio access network eller radionetværk). 5G Reduced Capability kaldes også 5G NR-Light og understøtter downloadhastigheder på op til 220 Mbit/s og uploadhastigheder på op til 100 Mbit/s.

Til november frigiver Ericsson den nye software, som teleselskaber kan opgradere til for at give slutkunder bedre understøttelse af små wearables på deres netværk. Det gælder dog kun for de teleselskaber, som anvender ægte 5G, også kaldet 5G-standalone (5G-SA).

”Ericsson Reduced Capability vil åbne op for en ny verden af muligheder for nye typer enheder, der ikke kræver 5G’s fulde kapacitet. RedCap-softwaren vil forbedre 5G-forbindelsen for alt fra wearables til industrielle sensorer på en måde, der er både omkostnings- og energieffektiv, hvilket åbner op for en lang række nye anvendelsesmuligheder,” siger David Hammarwall, der er netværkschef hos Ericsson.

5G NR-Light giver smartwatches længere batteritid

Et smartwatch kan ikke umiddelbart udnytte de højere frekvenser, den øgede båndbredde og lavere responstid i et 5G-netværk. Til gengæld kan de små enheder kommunikere mere effektivt med teleselskabernes mange 5G-antenner, end hvad de kan over 4G/LTE.

Ericssons løsning har derfor allerede fanget wearableproducenternes opmærksomhed. Øget effektivitet betyder nemlig, at modemmet i urene skal bruge mindre energi på at opnå god signalstyrke og dermed dækning. Det forbedrer i sidste ende batteritiden på uret.

Foruden ure kan produkter som billige og ikke så højtydende augmented reality-headset, videoovervågning, industrielle sensorer og intelligente elnet få gavn af Ericssons 5G RedCap-software.

Verdens første 5G-modem til wearables

Før nogle af disse produkter kan koble sig til teleselskabernes 5G, kræver det, at de er udstyret med et kompatibelt 5G-modem. Der eksisterer så godt som ingen 5G-wearables i dag – de bruger alle 4G/LTE.

Qualcomm har dog allerede i februar præsenteret verdens første 5G-modem til wearables, herunder smartwatches, kaldet Snapdragon X35 modem. Det er absolut ikke utænkeligt, at vi får de første 5G-wearables at se i løbet af 2023.

Læs også: Nyheder om 5G