AR og 5G assisterer læger under kirurgiske indgreb

Private 5G-net og AR-teknologi testes allerede nu i Sydkorea til at give læger helt nye former for assistance under operationer.

AR og 5G assisterer læger under kirurgiske indgreb

Privat 5G-netværk er nyttigt for mange virksomheder, som har brug for et lynhurtigt netværk, der dækker større områder. Blandt andet på hospitaler og inden for sundhedsvæsenet ventes private 5G-net at spille en vigtig rolle.

Den sydkoreanske startupvirksomhed SKIA eksperimenterer allerede i dag meget aktivt med private 5G-net i samspil med augmented reality (AR) i et forsøg på at udvikle fremtidens teknologi til kirurgiske indgreb på patienter.

Læs også: Nyheder om 5G-teknologi

AR og 5G assisterer kirurger med høj nøjagtighed

På Ewha Womans University Mokdong Hospital i hovedstaden Seol eksperimenteres med 5G og AR. Her er der udrullet privat 5G, som muliggør lynhurtig trådløs overførsel af data med lav responstid – noget der er nødvendigt for at kunne bruge AR-teknologi til at hjælpe kirurger.

SKIA har udviklet en platform, der guider kirurger til, hvilke indgreb og handlinger de skal foretage under kirurgiske indgreb ved behandling af brystkræft. Virksomheden har også udviklet løsninger inden for plastikkirurgi, ortopædkirurgi og urologi.

Helt konkret holder kirurgen en specialfremstillet tablet over patientens bryst, og CT-skanningsbilleder fra patienten vises som et lag oven på patientens krop på tablettens skærm. Dermed får kirurgen den præcise position, hvor indgrebet skal foretages, at se på tabletten. Tabletten kan flyttes rundt omkring patienten, som man ønsker, og man kan dermed se CT-skanningsbillederne fra forskellige vinkler.

Normalt vil en læge kigge på CT-skanningsbillederne på en computerskærm og vurdere, hvor dybt og hvorhenne det er nødvendigt at foretage indgrebet og fjerne en cyst eller tumor. Men med AR-værktøjet og 5G-opkoblingen kan lægerne operere med langt højere nøjagtighed.

“AR-teknologien fungerer som en navigationsapp under operationer. Det er meget nemmere at komme frem til destinationen, når man har en digital guide,” siger Lee Jun-woo, der er en bryst-endokrin kirurg og onkolog på Ewha hospitalet, til The New York Times.

Specialtilpasset privat 5G-net fra Samsung

Hver gang tabletten viser et lag på skærmen over patientens krop, overføres enorme mængder af data via det private 5G-netværk. Og fordi dataoverførslen sker med nærmest ingen forsinkelse, giver det lægerne mulighed for at få højt udbytte af informationerne på skærmen, som opdateres i nærmest realtid.

Det er Samsung, der står bag det private 5G-net, som opererer på sit helt eget frekvensbånd og dermed ikke forstyrrer de offentlige 5G-net. Netværket er også konfigureret, så omkring 40 procent af kapaciteten dedikeres til upload af data, som er nødvendigt i tilfældet med SKIAs platform. På et gængs offentligt 5G-net er det kun omkring 20 procent af kapaciteten, der tildeles upload af data.

Vil søge godkendelse – arbejder også med fjernoperationer

SKIA har planer om at ansøge om godkendelse til at bruge teknologien i bredere omfang end i dag. Også i USA er der planer om at få godkendelse til produktet.

Fjernoperationer er også kommet for at blive, og det er noget, som SKIA også arbejder med. På selvsamme hospital tester startupvirksomheden operationer, hvor læger, der befinder sig i et andet lokale, foretager indgrebet ved at deltage virtuelt gennem en 5G-opkobling.