GSMA: Udrulningen af 5G i Europa går for langsomt

Det går hurtigere end nogensinde med at udrulle 5G i Europa, men det er stadig ikke hurtigt nok i forhold til Japan, Sydkorea og USA, advarer brancheorganisationen GSMA.

GSMA: Udrulningen af 5G i Europa går for langsomt

Europa skal op i et højere gear, hvis Europa-Kommissionens vision fra 2021 om digital omstilling i EU frem mod 2030 skal realiseres. Det går nemlig for langsomt med at udrulle 5G-teknologien, som er nødvendig for, at en lang række sektorer kan gennemgå en digital transformation i de kommende år.

Sådan lyder det i en ny rapport, The Mobile Economy Europa 2022, som teleselskabernes brancheorganisation GSMA har offentliggjort.

Læs også: Så langt er de danske teleselskaber nået med udrulningen af 5G

Europa halter efter Sydkorea, Japan og USA med udrulningen af 5G

Af rapporten fremgår det, at der sidst i juni 2022 var 108 teleselskaber, som havde udrullet eget 5G-netværk fordelt på 34 lande rundt om i Europa. Det svarer til omkring to ud af tre teleselskaber med eget mobilnet.

I 2025 vil der være 311 millioner abonnementer koblet på et 5G-net iblandt de forventede 704 abonnementer i 2025. Det svarer til en tilslutning på 44 procent. Den største tilslutning til 5G i Europa kommer til at være i Storbritannien og Tyskland, hvor henholdsvis 61 og 59 procent af abonnementerne i landene ventes at koblet på 5G. Til sammenligning vil der i Sydkorea være en tilslutning på hele 73 procent, mens der i Japan og USA vil være en tilslutning på 58 procent.

5G-dækningen i Europa ventes at gå fra 47 procent i 2021 til 70 procent i 2025. Omkring en tredjedel af den europæiske befolkning vil altså være uden 5G-dækning selv i 2025. Og det er ikke godt nok, lyder det fra GSMA.

I Sydkorea og USA er det for eksempel kun 2 procent af befolkningen, der ventes at være uden 5G-dækning i 2025.

“Europa udruller 5G hurtigere end nogensinde før, men der er behov for større fokus på at skabe de rette markedsbetingelser for infrastrukturinvesteringer for at holde trit med andre verdensmarkeder. Dette bør omfatte gennemførelsen af princippet om et rimeligt bidrag til netværksomkostningerne,” siger Daniel Pataki, der er vicepræsident for politik og regulering og chef for GSMA i Europa.

Læs også: Nyheder om 5G