Qualcomm og ZTE opnår 5 Gbit/s i download via 5G mmWave

Forud for en udrulning af 5G mmWave i Kina har chipdesigneren Qualcomm og netværksleverandøren ZTE demonstreret downloadhastigheder på flere gigabit i sekundet.

Qualcomm og ZTE opnår 5 Gbit/s i download via 5G mmWave

5G mmWave – altså høje 5G-frekvenser på 26 til 100 GHz – har ifølge de danske teleselskaber lange udsigter i Danmark. Men ikke i Kina, hvor man lige nu nærmer sig den indledende udrulning af den lynhurtige 5G-teknologi.

Forud for den kommende udrulning af 5G mmWave i Kina har Qualcomm og smartphoneproducent og netværksleverandør ZTE demonstreret, at de sammen kan levere hurtige forbindelser via 5G mmWave-teknologi.

I en pressemeddelelse oplyser Qualcomm, at testen er foretaget for at kunne leve op til en række krav fastsat af den såkaldte IMT-2020 (5G) Promotion Group. Det er en sammenslutning af tre kinesiske ministerier, som sørger for at koordinere alle interessenter inden for 5G-området i Kina.

Læs også: Nokia gennemfører forsøg med 5G carrier aggregation

2G, 3G, 4G og 5G inden for det elektromagnetiske spektrum
Her ses 5G i det elektromagnetiske spektrum. Foto: 5G-netværk.dk.

Kombinerer 3.500 MHz med 26 GHz

Et af kravene for Kinas udrulning af 5G mmWave er at kunne anvende to 5G-forbindelser på én gang, også kendt som carrier aggregation. I 5G-sammenhæng kan det foregå ved at kombinere to 5G-frekvenser i det høje frekvensområde 2 (også kendt som mmWave). Denne form for carrier aggreagation hedder NR-DC (New Radio-Dual Connectivity). Man kan også kombinere en lav frekvens fra frekvensområde 1 (frekvenser under 6 GHz, også kaldet sub-6 GHz) med høj frekvens fra frekvensområde 2 (mmWave). Dette går under det ikke så mundrette navn FR1+FR2 DC (Frequency Range 1 + Frequency Range 2 Dual Connectivity).

Qualcomm og ZTE har forud for den kinesiske udrulning testet begge setups. Det foregik ved en smartphonelignende enhed, der var udstyret med Qualcomms nyeste 10 gigabit Snapdragon X65-modem, som formentlig vil være en del af efterfølgeren til Qualcomms nuværende Snapdragon 888-chip.

Først kombinerede de 200 MHz båndbredde på 26 GHz-frekvensbåndet (bånd 258) med 100 MHz båndbredde på 3.500 MHz frekvensbåndet (bånd 78). Med den opsætning opnåede Qualcomm og ZTE en maksimal downloadhastighed på hele 2,43 gigabit i sekundet.

Netop kombinationen af disse to frekvenser er særlig interessant, fordi det er samme to frekvensbånd, som en skønne dag vil kunne blive kombineret på samme måde her i Danmark. Danske teleselskaber bruger allerede 3.500 MHz-frekvensbåndet, mens 26 GHz vil blive taget i brug længere ude i fremtiden.

Læs også: 5G mmWave kommer ikke til Danmark lige foreløbig

Fire sammenlagte frekvensblokke giver 5 gigabit i sekundet

Det lykkedes også at komme op på mere end 5 gigabit i sekundet ved at anvende hele fire frekvensblokke (også kaldet component carriers) på én gang. Denne teknologi kaldes NR-DC (New Radio-Dual Connectivity).

Fire 200 MHz frekvensblokke i 26 GHz-frekvensbåndet gav den høje downloadhastighed på 5 gigabit i sekundet. Ved upload lykkedes det at kombinere to af slagsen.

– Denne seneste milepæl med ZTE understreger vigtige fremskridt i retning af 5G mmWave-kommercialisering i Kina for at slippe det fulde potentiale af 5G løs og fremme anvendelsen af mmWave globalt. Qualcomm Technologies har stået i spidsen for kommercialiseringen af 5G mmWave, og vi glæder os til at se fordelene ved denne revolutionerende teknologi i forbindelse med, at den muliggør nye brugssituationer og muligheder for det mobile økosystem i Kina, siger Yan Chenwei, der er Senior Vice President i Qualcomm Technologies, Inc.

Se også: Nyheder om 5G-teknologi