Nokia gennemfører forsøg med 5G carrier aggregation

Nokia og teleselskabet Taiwan Mobile har gennemført et forsøg med carrier aggregation via et 5G SA-netværk (standalone), hvor frekvenserne 700 MHz (n28) og 3.500 MHz (n78) for første gang er kombineret.

Nokia gennemfører forsøg med 5G carrier aggregation

Måske husker du for år tilbage, da 4G hjemme i Danmark pludselig blev markant hurtigere takket være teknologien carrier aggregation. Her bliver flere frekvensbånd kombineret med hinanden på én gang, så slutbrugeren opnår højere hastigheder og bedre dækning. Netop dette er ved at ske igen – bare med 5G NR (New Radio) carrier aggregation.

Det er Nokia, som sammen med det taiwanesiske teleselskab har nået en ny milepæl. De to har netop gennemført et forsøg, hvor man sammenlagde 5G-frekvenserne 700 MHz (bånd 28) og 3.500 MHz (bånd 78). Det er første gang, at netop disse to frekvensbånd kombineres.

Netop 700 MHz og 3.500 MHz er to af de i alt tre 5G-frekvenser, som er spået til at blive standarden i Danmark. Det tredje frekvensbånd er 26 GHz.

Læs også: Nokia skal stå for Telenor og Telias 5G RAN-netværk

Carrier aggregation via 5G giver højere hastigheder og bedre dækning

Frekvensbåndene 700 og 3.500 Mhz har hver deres egenskaber. Bånd 28, som gør brug af multipleksingmetoden FDD, er kendetegnet ved at have et bredt dækningsområde, men en lavere båndbredde end højere frekvenser. Her kommer bånd 78 med multipleksingmetoden TDD ind i billedet. Det kan nemlig levere en højere båndbredde og har en højere kapacitet.

Ved at kombinere de to forskellige 5G-frekvenser opnår man forbedret kapacitet og bedre dækning – altså det bedste fra begge verdener. 5G carrier aggregation sikrer altså dermed den bedste udnyttelse af de forskellige frekvenser, og at netværkets kapacitet udnyttes fuldt ud.

Nokia forventer, at carrier aggregation over 5G ikke kun vil betyde bedre muligheder for at implementere 5G indendørs, men også at forbedre dækningen udenfor.

– Vi er glade for at have afsluttet dette vellykkede forsøg med vores betroede partner Taiwan Mobile. Sammenlægning af spektrum er en effektiv måde at opnå bedre dækning og kapacitet på. Dette vellykkede forsøg viser, hvordan teleselskaber med lignende allokering af frekvensbånd kan opnå lignende resultater, siger Mark Atkinson, vicedirektør for Radio Access Networks PLM hos Nokia.

Hverken Nokia eller Taiwan Mobile har oplyst, hvor stor en forbedring af hastigheden og dækningen New Radio Carrier Aggregation giver i forhold til at anvende frekvensbåndene hver for sig.

Læs også: Verdens første mobilsamtale via 5G fuldført

Ikke først til at sammenlægge to 5G-bånd

Nokia er først til at sammenlægge lige netop 700 MHz og 3.500 MHz. Carrier aggregation via 5G har dog allerede fundet sted – blot med andre frekvenser.

Først og fremmest understøtter Qualcomms Snapdragon 5G-modemmer allerede de mange tusinde forskellige kombinationer af carrier aggregation via 5G, som der findes. Når det kommer til at teste teknologien i praksis, må Nokia se sig slået af svenske Ericsson. I oktober 2020 var Ericsson, teleselskabet T-Mobile og LG de første til at demonstrere en datasession, der anvendte carrier aggregation på et 5G standalone-netværk. Det skete med en LG VELVET 5G-smartphone og på frekvensbåndene 2.500 MHz og 600 MHz.

Sammen med teleselskabet Optus lykkedes det også Ericsson at gennemføre en datasession ved at sammenflette 2.300 MHz med 3.500 MHz tilbage i august 2020.

Se også: Så langt er udrulningen af 5G nået i Danmark