Nokia og Vodafone rammer 100 Gigabit på fiber

Fremtidens internet: Nokia og Vodafone testet en ny fiberoptisk teknologi, der giver hastigheder på op til 100 Gbit/s.

Nokia og Vodafone rammer 100 Gigabit på fiber

Efterspørgslen på opkoblede enheder og tjenester fortsætter med at vokse. Derfor er der også flere verdenen over, der har brug for bedre bredbåndsforbindelser. Snart vil de minimumshastigheder, der lige nu reklameres med, ikke være nok for den moderne opkoblede familie, hvor hvert medlem har en telefon og en computer i gang på samme tid.

100 Gbit/s fiberbredbånd opnået i test

For at hjælpe fremtidens internet og bredbånd på vej, har Nokia og Vodafone testet en ny fiberoptisk teknologi, der giver hastigheder på op til 100 Gbit/s på en enkelt bølgelængde. Den nye teknologi hedder Passive Optical Network (PON) og fungerer ved at kombinere 25G optik med ”state-of-the-art” digital signal processing (DSP) teknikker.”

Når de teknikker er udbredt, skal det være relativt enkelt at bevæge sig videre til 50G og 100G-netværk om blot nogle år, meddeler Nokia.

Selvom 5G er udset til at skabe en decideret revolution for den opkoblede verden, så kan mobilnetværk ikke stå alene. Det har behov for kablet internet for virkelig at løfte taget af huset.

Se også: 5G er mobilnetværk på speed

PON-netværk kan blive afgørende for fremtidens netværk

Udover at have højere hastigheder, har PON-netværk også andre fordele. Det gælder blandt andet brug af fleksibel hastighedstransmission, der fungerer ved at gruppere fibermodemmer med ensartet karakteristika for at gøre datatransmissionen mere effektiv. Det giver mindre forsinkelse og bruger kun halvt så meget strøm.

CTO for Fixed Networks Division hos Nokia, Stefaan Vanhastel, forklarer: ”Disse gennembrud i hastighed gør et eksisterende fiber-netværk i hjemmet til et fiber-netværk, der kan forbinde hjem, erhvervsliv, eksterne kabelnoder og små 5G-celler”.

Hvis denne teknologi kommer ud på markedet i dette årti, kan det blive afgørende for både eksisterende netværk, samt give mere effektiv netværksimplementering i underudviklede områder. Steder uden fiber, som mindre byer eller i landdistrikter, vil ikke have brug for lige så mange kabler, hvis båndbredden rækker til at dække hele området. Vi kan også komme til at se en udbredelse af 5G-teknologi med højere fiberhastigheder, hvilket er en fordel for alle. Forhåbentligt kommer vi til at se flere forbedringer på bredbåndsmarkedet snart.

Se også: Nyheder om bredbånd