5G: Bulgarien og Sverige ekskluderer kinesiske selskaber

Bulgarien har indgået Clean Network 5G-aftale med USA og forbyder dermed brug af 5G-udstyr fra Huawei - også Sverige ekskluderer nu Huawei.

5G: Bulgarien og Sverige ekskluderer kinesiske selskaber

Bulgarien er nu også med på listen over de lande, der har underskrevet en aftale med USA om sikkerheden i højhastigheds-trådløse 5G-netværk. Målet er at holde kinesiske hardwareleverandører ude. Dermed følger Bulgarien i nabolandene Nordmakedonien og Kosovo i at underskrive den såkaldte ”Clean Network”-aftale.

Bulgarien med i Clean Network 5G-aftale med USA

Aftalen er en del af Trump-administrationens ambitioner om at udelukke den kinesiske gigant, Huawei og andre kinesiske selskaber fra 5G-netværkene. Embedsmænd fra den amerikanske regering har ført kampagner i hele Europa samt andre regioner for at undgå brugen af Huaweis udstyr.

Huawei er desuden blevet sortlistet i USA med begrundelsen, at de udgør en sikkerhedstrussel. De mener, at den kinesiske regering benytter Huawei-udstyr til spionage. Den kinesiske regering mener derimod, at amerikanerne er drevet af kommercielle årsager.

Se også: Oversigt til danske 5G-netværk

Sverige forbyder også brug af 5G-udstyr fra Huawei

For nylig med de svenske telemyndigheder ud, at de svenske teleselskaber ikke må byde ind på 5G-frekvenser, hvis de benytter Huaweis 5G-udstyr til at bygge netværk med.

Hidtil har Sverige forholdt sig neutralt til Huawei og har givet dem lov til at byde ind på 5G-udbygningen på lige fod med Nokia og Ericsson. Det har altså ændret sig og det sker på baggrund af sikkerhedsanbefalinger fra den svenske efterretningsenhed Säpo.

Se også: 5G vil ændre arbejdsmarkedet

USA: 5G-aftale afgørende for national sikkerhed og økonomisk velstand

Den amerikanske ambassade i Sofia har udtalt, at Bulgarien nu er gået med i en voksende koalition af lande og selskaber, der kæmper for at beskytte sine 5G-netværk fra upålidelige leverandører.

Den amerikanske Under Secretary of State for Economic Growth, Keith Krach sagde i en video fra fredags underskriftsceremoni med Bulgarien, at aftalen er afgørende for national sikkerhed, økonomisk velstand og stabilitet i regionen.

Se også: Nyheder om 5G og sikkerhed