Telenor opretter 5G-højhastighedszoner i seks jyske kommuner

Seks jyske kommuner får styrket 5G-dækningen med etableringen af såkaldte 5G-hotspots i områder, hvor der samles mange mennesker.

Telenor opretter 5G-højhastighedszoner i seks jyske kommuner

Teleselskabet Telenor skal de næste fire år styrke mobildækningen i seks jyske kommuner, og det bliver som noget nyt med også med etableringen af såkaldte 5G-højhastighedszoner.

Telenor har nemlig vundet et fælles telefoniudbud i de seks midt- og vestjyske kommuner Herning, Struer, Lemvig, Holstebro, Ringkøbing-Skjern og Skive. Fra og med 1. april 2023 og de næste fire år frem skal Telenor dermed sikre udbygningen af mobildækningen til borgere, virksomheder og ansatte i kommunerne.

Udbuddet er på mange punkter ligesom tidligere telefoniudbud. Aftalen inkluderer telefoni og bredbånd til de kommunalt ansatte og stiller igen krav om indendørsdækning på alle kommunale adresser og garanteret udendørsdækning i udvalgte geografiske zoner i de enkelte kommuner.

Læs også: TDC opnår 4 gigabit i sekundet med 5G mmWave i København

5G-hotspots med hurtigere svartider og høje hastigheder

Som noget nyt inkluderer er der også indgået en aftale om, at Telenor skal oprette afgrænsede zoner med 5G-hotspots på udvalgte lokationer i de seks kommuner.

Der vil være tale om områder, hvor der jævnligt samles og færdes mange mennesker, og hvor der er brug for hurtigere svartider og høje hastigheder. Det kan være ved stadions, koncertsteder og gågader.

Når der foregår events og lignende, vil det dermed fortsat være muligt at sikre stabile og hurtige forbindelser.

Det er endnu uklart, om det foregår med det eksisterende 5G-frekvensbånd på 3.500 MHz, som allerede er at finde overalt i landet, eller det lynhurtige mmWave-frekvensbånd på 26 GHz. Vi har kontaktet Telenor for at få dette afklaret.

Ifølge Telenor vil 5G-højhastighedszonerne kunne bruges til Augmented Reality, Virtual Reality og andre nye løsninger samt til samarbejde med virksomheder og kultur- og uddannelsesinstitutioner på steder, hvor mange mennesker på samme tid har behov for lynhurtigt mobilnetværk.

Læs også: Hvor langt er teleselskaberne med udrulningen af 5G?