5G udbredes fire gange hurtigere end 4G
Det globale antal aktive 5G-forbindelser nåede i 2024 op på 2,25 mia. Dermed har 5G-teknologien vækstet fire gange hurtigere end forgængeren 4G, som efter lige så lang tid kun var oppe på 500 mio. aktive forbindelser. Det viser nye tal fra 5G Americas og Omdia.
Antallet af trådløse forbindelser pr. person på verdensplan er nu steget fra 1,0 i 2014 til 1,5, hvilket indikerer, at vi har flere forbundne enheder end tidligere.
5G forventes desuden at nå 8,3 mia. forbindelser i 2029, hvilket svarer til, at teknologien udgør 59 procent af forbindelserne fra alle trådløse teknologier, herunder Wi-Fi og 4G/LTE.
Den aktuelle status lyder, at der nu findes 354 kommercielle 5G-netværk. I Danmark findes fire 5G-netværk: TDC NET, 3 og Telia/Telenor (som nu er mellem Norlys og Telenor i forbindelse med Norlys’ opkøb af Telia Danmark).
Se også: Nyheder om 5G-teknologi
Høj hastighed, stor kapacitet og nye muligheder med 5G
Den hurtige 5G-udrulning sammenlignet med udrulningen af 4G tyder på, at teknologien har fået godt fat i befolkningen – også blandt danskerne.
Fordelene er da heller ikke svære at få øje på. Først og fremmest giver 5G langt højere hastigheder. Vi har tidligere vist flere eksempler på, at det er muligt at opnå 1.500 Mbit/s i download, hvis man befinder sig tæt på en antenne, der anvender 3.500 MHz-frekvensbåndet.
En høj udbredelse af 5G er også nødvendig for at håndtere den øgede mængde data, som afstedkommer af folks øgede streaming og download af store spil og filer. 5G har langt højere kapacitet end 4G og kan håndtere mange flere enheder på én gang og en højere samtidig belastning end 4G, og dermed vil man opleve færre forstyrrelser og reduktioner i hastigheden ved brug af 5G end ved 4G.
5G bliver også teknologien, der faciliterer fremtidens augmented reality (AR), fjernstyring af maskiner og robotter i realtid og deling af sundhedsdata i realtid, som muliggør nye forretningsområder og brugsscenarier.
Med 5G fremtidssikres mobilnettet kort sagt, og på ganske få år har det gjort 4G-teknologien næsten irrelevant, som nu lever i skyggen af efterfølgeren.