Nokia og finsk teleselskab opnår rekordhurtig 5G mmWave i Finland

2,1 gigabit i sekundet. Så hurtigt går det på det finske teleselskab Elisas 5G-netværk, som drives af Nokia-udstyr.

Nokia og finsk teleselskab opnår rekordhurtig 5G mmWave i Finland

Du kan godt se frem til hurtige hastigheder, når 5G mmWave begynder at blive udbredt i Danmark. I Finland har det finske teleselskab Elisa nemlig gennemført en test med netværksleverandøren Nokia, og det ser ganske lovende ud allerede nu.

I testen opnåede man en downloadhastighed på 2,1 gigabit i sekundet. Det er vel at mærke i en test, der foregik på Elisas offentlige mobilnet og med en ganske almindelig enhed med Snapdragon X65 5G-modem koblet til teleselskabets 5G mmWave-netværk.

Demonstrationen foregik ved Nokia Arena i Tampere. Her er der opsat mmWave-udstyr fra Nokia på 26 GHz-frekvensbåndet og med en båndbredde på fire netværkskomponenter hver på 100 MHz, også kendt som carrier aggregation.

“5G mmWave er en optimal løsning til steder som stadioner, hvor der er behov for stor kapacitet og ultrahøje datahastigheder over en kort afstand for tusindvis af mobilbrugere på samme tid. Carrier Aggregation er nøglen til fuld udnyttelse af spektre i forskellige frekvensbånd. Dette vellykkede projekt er endnu en vigtig milepæl i vores langvarige og veletablerede samarbejde med Elisa og Qualcomm Technologies. Vi ser frem til at se de besøgende nyde innovative 5G-oplevelser i Nokia Arena inden længe,” siger Ari Kynäslahti, der er chef for teknologi og strategi hos Nokia Mobile Networks.

Læs også: Udrulningen af 5G i Danmark

8K-videostreaming og augmented reality

Ifølge Nokia og Elisa skaber 5G mmWave grundlag for nye muligheder ved stadioner såsom Nokia Arena i Tampere. For eksempel vil det blive muligt for flere brugere på én gang at streame ultrahøjopløselig 8K-video og augmented reality-indhold på smartphones eller wearables for at give brugere en mere indlevende oplevelse.

På Nokia-stadionet vil det også være muligt for besøgende at se livekoncerter streamet i 360 graders visning via 5G ved at bære VR-headset, mens de sidder på tilskuerpladserne.

Læs også: Nyheder om 5G-teknologi