Kan 5G bruges til radarovervågning? Det undersøger to forskere

To forskere undersøger, om 5G-teknologi kan bruges til radarovervågning. Det her anvendelser særligt i militære opgaver, men også i sundhedsvæsenet og kommercielle sikkerhedssystemer.

Kan 5G bruges til radarovervågning? Det undersøger to forskere

5G er ikke kun lynhurtigt mobilnet, som forbrugere og virksomheder kan nyde godt af. Netværksteknologien har også potentiale til at kunne blive brugt til radarovervågning.

To assisterende professorer ved Birmingham University i USA, Yu Chen og Xiaohua Li, er i færd med at undersøge netop dette potentiale. De skal helt konkret undersøge, om 5G-teknologi kan bruges på samme måde som eksisterende radarteknologi.

Radar fungerer i korte træk ved at skabe billeder af, hvordan radiofrekvenser preller af på genstande, forhindringer og folk. Og da 5G-mobilnet anvender radiofrekvenser, formodes 5G-teknologi også at have egenskaber, der er brugbare til radarovervågning.

mmWave-kamera

Forskningsprojektet vil gøre brug af 5G-baserede sensorteknologier med optiske kameraer til brug i såkaldte Environmental Resilience Surveillance Edge Service-netværk (ERSES-5G). Forskerne refererer til løsningen som værende et ”mmWave-kamera”, da teknologien fungerer i stil med et infrarødt kamera.

Løsningen vil anvende teknologi som maskinlæring og blockchain, da sikkerhed – ikke overraskende – er et vigtigt aspekt af teknologien. Høj sikkerhed sikres ved brug af en teknologi kaldet Environmental Fingerprint-based Consensus Blockchain (ENFChain). Denne teknologi vil autentificere datakilder, bogmærke datatransaktioner og kryptere dataene for at holde hackere ude af netværket.

”Vi kan udnytte de avancerede funktioner i 5G-kommunikation. Den har en kortere forsinkelse og er mere pålidelig på grund af tætheden af basisstationer og antenner. Samtidig vil vi undersøge systemets sikkerhed og robusthed,” siger Yu Chen.

Læs også: Amerikansk militær: 5G kan koste menneskeliv

Kan bruges af militære enheder

Om 5G-teknologi kan bruges til radarovervågning, er særligt relevant at få afdækket inden for militæret. Forskningsprojektet har fået to bevillinger på i alt 3,8 millioner kroner fra henholdsvis Air Force Research Laboratory (AFRL) under USA’s flyvevåben og Defense University Research Instrumentation Program (DURIP) under USA’s forsvarsministerium.

Derfor er det primære mål med forskningen også at undersøge, hvilke militære anvendelser 5G-teknologi kan have. Det kan for eksempel være tropper på jorden, som i byområder kan se fjendtlige kombattanter rundt om hjørner eller i mørke, hvor de ellers ikke ville være til at se.

5G-radarovervågning vil også kunne finde anvendelser inden for sundhedsvæsenet og kommercielle sikkerhedssystemer. Teknologien er dog lige nu et godt stykke fra at blive realiseret.

Se også: Nyheder om 5G-teknologi