iPhone 13 kan starte en bølge af telefoner med 5G mmWave

Vedvarende rygter går på, at den kommende iPhone 13 som noget nyt vil understøtte høje 5G mmWave-frekvenser uden for USA. Det kan starte en bølge af 5G mmWave-telefoner i Europa.

iPhone 13 kan starte en bølge af telefoner med 5G mmWave

5G-smartphones har været solgt i Europa siden maj 2019. Men i Europa bliver telefonerne ikke solgt med de samme 5G-frekvenser som i USA. I USA bruger teleselskaberne T-Mobile, Verizon og AT&T allerede høje 5G-frekvenser, nærmere bestemt bånd 260 (39 GHz) og bånd 261 (28 GHz).

I Europa sælger mobilproducenterne derfor varianter af deres 5G-telefoner uden understøttelse af mmWave, fordi de europæiske teleselskaber stadig koncentrerer sig om at udrulle 5G-frekvensbånd under 6 GHz. I Danmark er det for eksempel 700 MHz og 3.500 MHz.

Men noget tyder på, at 5G-telefoner uden for USA snart bliver virkelighed. Helt siden januar og særligt i løbet af den seneste uges tid har der floreret vedvarende rygter om, at Apple har lavet en stor ordre på antennekomponenter med mmWave-understøttelse til brug i den kommende iPhone 13. Det skulle angiveligt være 60 procent af alle solgte iPhone 13-modeller, som vil understøtte mmWave.

Oplysninger går fra flere kilder går på, at Apple vil begynde at sælge mmWave-udgaver af iPhone 13 uden for USA. Viser det sig at være tilfældet, vil vi formentlig se en bølge af smartphones fra konkurrerende mærker, som også understøtter mmWave. Det kan for eksempel gælde for Samsung, som indtil videre også kun lancerer mmWave-telefoner i USA.

Se også: Stor 5G-frekvensauktion slut: Disse frekvenser har teleselskaberne købt

5G mmWave kan endelig være på vej til Europa

Understøttelse af mmWave i en række flagskibe som iPhone 13 vil formentlig også bidrage til en hurtigere udrulning af teknologien i Europa, da forbrugerne vil begynde at efterspørge understøttelse af teknologien hos teleselskaberne.

Indtil videre finder man kun et 5G mmWave-netværk i begrænsede områder i Italien som det eneste land i Europa. Særligt den selvstændige republik San Marino er blevet en førende 5G-by takket være det italienske teleselskab TIM, som har satset stort på 5G-teknologi i efterhånden flere år.

Hvis først mobilproducenterne begynder at understøtte mmWave i de smartphones, der sælges i Europa, vil mange teleselskaber have et større incitament til at begynde at udrulle teknologien. Indtil da vil teleselskaberne formentlig være tilbageholdende med at investere dyrt i de høje 5G-frekvenser. Her vil et landsdækkende 5G-net med lavere frekvenser ofte prioriteres højere.

Danmark er et af de europæiske lande, der er relativt langt fremme, når det kommer til 5G. I april afsluttede Energistyrelsen en stor frekvensauktion. Her købte TDC NET, Hi3G Networks (nu Cellnex Denmark) og TT-Netværket (bestående af Telia og Telenor) alle adgang til 26 GHz-frekvensbåndet. Det er det frekvensbånd, der er udpeget til at blive det mest anvendte i Europa.

Ingen af de danske teleselskaber er dog hverken begyndt at udrulle 5G mmWave ud i Danmark. Hverken 3 eller Telenor kan endnu oplyse, hvornår det sker. 5G-netværk.dk afventer fortsat svar fra de øvrige teleselskaber.

Hastigheder på flere gigabit i sekundet

26 GHz-frekvensbåndet vil være mange gange hurtigere end de nuværende frekvenser. I Talien er det for eksempel muligt at opnå hastigheder på 2 gigabit i sekundet i flere større byer. Det forventes også, at mmWave vil introducere gigabithastigheder i store dele af Europa i de kommende år.

5G FWA vil udgøre et reelt alternativ til bredbånd via fibernet og kabel-tv. Det er nemlig væsentligt billigere at udrulle. Hastighederne kan også matche dem, der kan opnås via de kablede forbindelser. Teknologien til at bruge 5G som et bredbåndsprodukt hedder 5G FWA (Fixed Wireless Access) – det kan du læse mere om her.

mmWave er en samlebetegnelse for i alt seks forskellige 5G-frekvensbånd, der alle ligger i det såkaldte frekvensområde 2. Frekvenserne kan genkendes på de høje frekvensnumre (fra bånd 257 til bånd 262) og de tilsvarende høje frekvensområder på mellem 28 til 47 GHz.

Se også: Seneste nyt om 5G-telefoner