Huawei roser finsk 5G-lovgivning – fokuserer på teknik, ikke politik

Finland vil regulere de tekniske dele for sikkerheden i 5G-netværk og ikke på bagrund af geopolitik - det glæder Huawei.

Huawei roser finsk 5G-lovgivning – fokuserer på teknik, ikke politik

Sikkerheden i 5G-netværk er blevet et varmt emne og også brugt som middel til at holde afstand til brug af kinesisk udstyr. EU’s medlemslande er i gang med at lave sikkerhedslovgivninger om 5G på baggrund af EU’s ”5G Toolbox”, som er en lovgivningsmæssig guideline fra EU til medlemslandene.

Finlands 5G-sikkerhed fokuserer på enkelt dele – ikke bestemte leverandører

Den har Finland blandt andet taget udgangspunkt i. I forbindelse med den nye, finske 5G-sikkerhedslovgivning har de finske myndigheder for nylig udgivet en liste over kritiske komponenter i 5G-netværkene. Ifølge en ny rapport fra det finske advokatfirma Avance er den finske model et godt bud på ”best-practice” for andre EU-lande.

Avance vurderer, at de finske myndigheder med loven vil fokusere på, hvilke dele og komponenter i netværkene, der bør reguleres for, og ikke på at regulere bestemte leverandørers deltagelse i netværkene. I rapporten konkluderes det slutteligt, at i den finske lov bliver cybersikkerhed set som et teknisk problem, som har en teknisk løsning. “Politiske aspirationer og andre aspekter af den offentlige administration holdes adskilte”, lyder det.

Det er en anderledes tilgang til 5G-netværk og -sikkerhed end i for eksempel Danmark. I Danmark, som det er nu i hvert fald, ser man på, i hvilket land den enkelte leverandør har sit ophav, og om Danmark har en sikkerhedsalliance med dette land.

Se også: Hvordan fungerer 5G?

Nyt overvågende rådgivningsorgan skal diskutere sikkerheden

Samtidig har den finske lov også etableret et nyt overvågende rådgivningsorgan for netværkssikkerhed, der består af repræsentanter fra telekommunikationsbranchen og myndighederne.

Rådgivningsorganet vil diskutere forskellige sikkerhedsmæssige aspekter af kommunikationen i netværkene, og komme med anbefalinger til, hvordan netværkssikkerheden kan styrkes.

Se også: Europa kan blive førende på 6G

EU toolbox skal ikke ekskludere på baggrund af geopolitiske kriterier

Advance skriver, at den finske lov opererer på enheds-niveau og ikke tillader direkte bortvisning af ”højrisiko-leverandører”. De understeger selv, at nogle mener, det går imod instruktionerne i EU´s toolbox. “Men efter vores opfattelse er det netop ikke meningen, at toolboxen skal give plads til at ekskludere leverandører på baggrund af geopolitiske kriterier. Desuden udelukker den finske procedure heller ikke, at det er muligt at kaste et kritisk blik på alt det udstyr, som en leverandør måtte levere”, skriver Avance.

Se også: Private 5G-netværk skal have langt højere sikkerhed

Huawei bifalder finsk tilgang til 5G-sikkerhed

Det er naturligvis sød musik i kinesiske Huaweis ører. De har de sidste par år haft problemer med at vinde 5G-aftaler i vesten og flere lande har helt gjort det forbudt at bruge 5G-udstyr fra Huawei og også ZTE, der også er kinesisk.

”Vi bifalder den disponering, som man har foretaget i Finland på dette område”, siger Xukun Ji, VP of Communications.

”Den finske model er fuldt ud gennemsigtig om reguleringsprocessen og om kritiske komponenter i 5G-netværk. Den inddrager aktører og eksperter på teleområdet for at sikre, at regeringen og myndighederne kan træffe de rigtige beslutninger om 5G. Den kan sikre det højeste sikkerhedsniveau i netværk, og samtidig give plads til konkurrence og innovation, som også er afgørende for landets udvikling”, uddyber hun.

Hun forklarer videre, at Huawei ikke er interesseret i de kritiske dele af 5G-netværkene i Danmark, men “de vil gerne have gennemsigtighed i Danmark i forhold til, hvilke muligheder de har for at deltage i fair og åben konkurrence”.

Se også: Nyheder om 5G-sikkerhed