Ny hastighedsrekord på 5G over lang afstand

Det er lykkedes Ericsson og Qualcomm sammen med et teleselskab at nå 1 Gbit/s på 5G over lang afstand. Det er godt nyt for landdistrikter.

Ny hastighedsrekord på 5G over lang afstand

Det italienske teleselskab TIM har sammen med Ericsson og Qualcomm testet 5G-hastigheder over lange afstande. Og for første gang er de lykkedes med at nå hastigheder over 1 Gbit/s på en afstand over 6,5 kilometer.

Det skete over en såkaldt Fixed Wireless Access (FWA) opsætning. Hastigheden blev nået på 26 GHz millimeter-wave (mmWave) frekvens.

5G kan måske også bruges som trådløs fiber i landdistrikter

Det er mm-Wave 5G, der vil gøre 5G rigtig interessant, da det er på disse frekvenser, vi kan nå de høje datahastigheder, som vi er blevet stillet i udsigt. Normalt har man talt om, at 5G mmWave har meget kort rækkevidde. Hidtil har de fleste holdt fast i, at 5G med ekstremt høje datahastigheder kun vil være forbeholdt byområder. Testen viser dog, at 5G-hastigheder på flere hundrede Mbit/s også kan blive muligt i landdistrikterne.

Det betyder, at man altså godt kan dække tyndt befolkede områder med såkaldt trådløs fiber, som det lyn hurtige 5G kaldes af nogle teleselskaber. Det kan være rigtig dyrt at grave fiberkabler ned, særligt ud til landdistrikter. Derfor er det godt nyt, at test allerede nu kan levere så høje hastigheder over så lange afstande.

Løsningen skal også testes i byen Front i Torino-provinsen. Det er et område, der er svagt dækket med internet.

Se også: Hvor god 5G dækning har de danske netværk?

Derfor bliver 5G mmWave vigtigt i fremtiden

Når man snakker om 5G og frekvenser, så skelner man mellem mellem low-band, mid-band og high-band – også kaldet millimeter wave. Lige nu anvendes der i Danmark 700 MHz (lowband) og 3500 MHz (midband) til 5G. De lavere frekvenser giver længere rækkevidde og er ofte mere stabile, mens de højere frekvenser giver hurtigere hastighed.

Milimeter wave derimod benytter frekvenser mellem 24 GHz og hele 100 GHz og har en meget kortere bølgelænge. Det betyder, at der kræves langt flere antenner, hvis mmWave skal dække et område. I Danmark kan teleselskaberne snart byde ind på 26 GHz-båndet, mens der i andre dele af verden kommer 24, GHz, 28 GHz, 37 GHz, 39 GHz og 47 GHz i spil.

Normalt har man som sagt talt om 5G mmWave til brug over meget korte afstande, for eksempel til at koble titusindvis af mennesker på et station til nettet.

mmWave-frekvenserne bliver også meget let påvirket af mure, træer, glas, regn og lignende – og ikke mindst menneskekroppen. Testen, som TIM, Ericsson og Qualcomm har gennemført, kommer ikke ind på, hvordan hastigheden blev påvirket af den slags. Under alle omstændigheder bliver det spændende at se, om 5G reelt kan blive en fibererstatning i landområder. Noget tyder på det i hvert fald.

Læs også: 5G som bredbånd