5G giver trådløs fiber med op til 300 Mbit/s

Trådløs fiber - 5G Fixed Wireless - bliver en af de første 5G-løsninger, som for alvor kommer til at give mening for danskerne, vurderer 3.

5G giver trådløs fiber med op til 300 Mbit/s

Trådløs fiber: Først næste år får vi det, man kan kalde for “ægte 5G”. Altså 5G, der får de ekstremt høje datahastigheder, når mmWave-5G-nettet bliver aktiveret. Statens næste 5G-auktion finder sted i marts 2021 og her er det i højpotente 5G-frekvenser, der bliver sat i udbud.

5G giver trådløs fiber med 300 Mbit/s

Og er der noget at glæde sig til, da 5G på mmWave-frekvenser giver os de trådløse datahastigheder, som mange går og taler om. Det åbner for eksempel op for det, man på engelsk kalder for ‘fixed wireless access’. På dansk kunne man kalde det for ‘trådløs fiber‘, som blandt andet teleselskabet 3 gør. Det bliver nemlig første gang, at du med en trådløs router kan opnå fiberlignende forbindelser.

Med trådløs fiber vil almindelige forbrugere kunne surfe på nettet med ultrahøje, fiberlignende hastigheder. Vi kan komme op på typisk omkring 300 Mbit/s, viser test hos det amerikanske selskab Verizon. Maxhastigheden er på 1 Gbit/s lige nu. I dag oplyser praktisk talt alle danske teleselskaber, at man kan få mellem 17-71 Mbit/s hastigheder på 4G.

Den øgede hastighed og kapacitet i 5G giver samtidig mulighed for, at flere enheder kan få en god oplevelse på det samme sted og på samme tidspunkt. Det kan i dag være en flaskehals for mobilt bredbånd, hvis man kobler 4-5 enheder på samme opkobling. Det problem skulle gerne fosvinde som dug for solen, når 5G ruller ud med fiberlignende trådløse hastigheder.

Se også: Hvad koster 5G-abonnementer?

Kan betyde internet til alle og det billigere

I mange lande er det ikke en mulighed at rulle kablet internet ud til alle hustande. Enten fordi husstanden ligger på et svært tilgængeligt sted eller fordi det er for dyrt. Det gælder også tildels i Danmark, hvor der bruges mange millioner kroner hvert år på at rulle kablet bredbånd ud til meget tyndt befolkede områder. Med trådløst 5G kan det gøres billigt og hurtigere – i hvert fald billigere og hurtigere end med kablet internet. Primært fordi der ikke skal graves.

“Hos 3 tror vi derfor på, at trådløs fiber bliver en af de første 5G-løsninger, som for alvor kommer til at give mening og have relevans for danskerne. Fordi det er så meget mere fleksibelt end de kablede forbindelser, og fordi det er nemmere og billigere at få ud til de enkelte adresser. Og så vil det med den indbyggede kapacitet, hastighed og lave responstid kunne dække alle internetbehov”, forklarer Robert Høgh, strategikonsulent hos 3.

Se også: Dette er 5G Fixed Wireless

5G vil give trådløs fiber til 570 millioner mennesker i 2025

Ifølge netværksleverandøren Ericsson var der i slutningen af 2019 allerede på globalt plan installeret fixed wireless access forbindelser i 51 millioner husstande.

Ericsson vurderer, at tallet vil stige til 160 millioner forbindelser på verdensplan i 2025, som i alt vil levere internet til 570 millioner mennesker.

Se også: Nyheder om 5G