Nyt Samsung-modem understøtter tovejs satellitbaseret 5G

Kommende smartphones og endda fly og flyvende biler med Samsungs nye modem understøtter satellitbaseret 5G, så der er mobildækning overalt på kloden.

Nyt Samsung-modem understøtter tovejs satellitbaseret 5G

Netværkskommunikation via satellitter i lavt kredsløb er blevet det nye sort. Nu understøtter Samsung også kommunikationsformen i virksomhedens nyeste Exynos Modem 5300 – et modem, som angiveligt allerede er at finde i Googles Pixel 7-telefoner.

5G non-terrestrial networks (NTN) eller ikke-jordbaseret 5G er en teknologi, der ser ud til at vinde frem i 2023. Den sikrer direkte kommunikation mellem smartphones og satellitter over hele kloden, men især i øde områder, hvor der ikke er jordbaseret 5G-dækning.

Qualcomm understøtter allerede teknologien, og Apple bruger Qualcomms løsning i sin iPhone 14-serie. Ligesom disse løsninger er Samsungs løsning tovejs. Det vil sige, at det er muligt at sende tekstbeskeder mellem to enheder. Som noget nyt er det også muligt at dele billeder og videoer i høj kvalitet.

Læs også: Fremtidens 5G-signal kommer fra satellitter og dækker hele kloden

Sådan fungerer satellitbaseret 5G

Konceptet er ganske simpelt. En smartphone med Samsungs nyeste Exynos Modem 5300 befinder sig et sted uden mobildækning fra landfaste antenner, for eksempel i et bjergområde.

Telefonen kan alligevel kommunikere med satellitter i lavt kredsløb, og via den eller de nærmeste satellitter dirigeres dataene videre til en jordstation, som igen sender dataene videre til den nærmeste netværksantenne. Antennen sørger for at sende dataene den sidste vej til en anden persons smartphone.

Foto: Samsung

Samme proces kan foregå den anden vej, og på den måde kan to personer kommunikere med hinanden, selv om den ene part – eller endda begge – ikke har landfast mobildækning.

Det nye modem implementerer standarden 3GPP Release 17 for at sikre interoperabilitet med nye mobilnetværk og smartphoneproducenternes hardware og software.

Finder vej i smartphones og flyvende biler

Indledningsvis vil teknologien være at finde i kommende smartphones, men teknologien begrænser sig slet ikke til det.

Ifølge Samsung kan ikke-jordbaseret 5G være med til at sikre driftsfunktionaliteten i katastroferamte områder. Teknologien kan også anvendes i fremtidig såkaldt bymæssig luftmobilitet (UAM) i stil med XPENG X2 og ubemandede fly og flyvende biler. Det er nok en meget god idé at sikre konstant dækning i ubemandede køretøjer!

Læs også: Nyheder om 5G