Første teleopkald over satellit med en almindelig telefon gennemført

Telefoner har meget snart mobildækning i hele verden via satellitbaseret mobildækning takket være firmaet AST SpaceMobiles patenterede løsning.

Første teleopkald over satellit med en almindelig telefon gennemført

Inden for en overskuelig årrække er det ikke kun landfaste antenner, der sikrer mobildækning på din smartphone. Det bliver også satellitter, som svæver i lavt kredsløb, som hjælper til med mobildækningen.

Virksomheden AST SpaceMobile, som har hjemsted i Texas i USA, har netop nået en stor milepæl inden for området. I samarbejde med teleselskaberne Vodafone og AT&T samt teknologikonglomeratet Rakuten har AST SpaceMobile gennemført verdens første tovejsopkald via satellit ved brug af en ganske almindelig og umodificeret smartphone i form af en Samsung Galaxy S22 Ultra.

Global 2G-, 3G-, 4G- og 5G-dækning via satellit

Hidtil har satellitkommunikation været muligt via særlige satellittelefoner, og senest har Apple indbygget satellitkommunikation i iPhone 14, ligesom Qualcomm og Samsung har udviklet modems, der giver samme funktionalitet. Løsningen fra AST SpaceMobile er tænkt som et fuldblods alternativ til landfast mobilnet, og det er planen, at selskabet skal tilbyde både 2G, 3G, 4G og 5G-mobildækning globalt fra sine satellitter.

Det vellykkede forsøg er gennemført ved brug af satellitten BlueWalker 3 (BW3). Det er første gang, at nogen har gennemført et direkte telefonopkald ved brug af en ganske almindelig telefon via rummet. Testopkaldet blev gennemført mellem Midland i Texas og Rakuten i Tokyo i Japan. Det foregik via frekvensspektrum, som teleselskabet AT&T råder over.

Ifølge Light Reading anvender satellitten AT&T&-frekvensbåndene 846,5-849 MHz i Midland, Texas, 845-846,5 MHz i Honolulu og 788-798 MHz i Pine Springs i Texas. Global dækning vil ske via samarbejder med øvrige teleselskaber.

AT&T og AST SpaceMobile er tilfredse med testresultatet og vil nu præsentere sine data til det amerikanske standardiseringsorgan Federal Communications Commission (FCC) med henblik på at få tilladelse til at bruge frekvensbåndene til satellitkommunikation.

Læs også: Fremtidens 5G-signal kommer fra satellitter og dækker hele kloden

Sådan fungerer AST SpaceMobiles løsning

Mobilkommunikation via satellit fungerer på flere måder. I iPhone 14 og xx er der indbygget nye modem, som understøtter særlige frekvenser, som satellitter kommunikerer via.

AST SpaceMobile har udviklet sin egen og patenterede teknologi, der gør det muligt for almindelige telefoner at kommunikere via samarbejdende mobiloperatørers frekvenser via satellit. Satellitter med AST SpaceMobiles udstyr kan opfange et svagt signal fra en mobiltelefon og sende det tilbage til den pågældende mobiltelefon. Satellitten fungerer derfor som en form for relæ mellem telefonen og det eksisterende landfaste mobilnet. Satellitten er derfor ikke en basestation, men derimod en form for radioforstærker.

Læs også: Nyt Samsung-modem understøtter tovejs satellitbaseret 5G