Ericsson-chef: Derfor halter Europa efter Kina og USA på 5G

Europa halter efter Kina og USA, når det kommer til udrulningen af 5G. Spørger man Ericssons administrerende direktør, så er det for dyrt at holde tilbage.

Ericsson-chef: Derfor halter Europa efter Kina og USA på 5G

Kina og USA har fuld gang i udrulningen af 5G, mens det i Europa står noget sløvere til. Hvorfor det går langsommere i Europa har Ericssons administrerende direktør, Borje Ekholm, et svar på.

I et interview med Financial Times gør Borje det klart, at Europa har et marked for 5G, der ikke fungerer optimalt. Og kommer der ikke gang i udrulningen, så kan det blive et stort tab for EU, da 5G bliver afgørende for digitaliseringen af virksomheder.

Ericsson er en af verdens største leverandører af udstyr til 5G, og står blandt andet bag teleselskabet 3s og TDCs 5G-netværk i Danmark. I interviewet forklarer Borje, at europas telekommunikationsmarked sjældent hænger godt sammen, og det går ud over 5G-teknologien.

Læs også: Teleselskaber ønsker større konkurrence på 5G-udstyr

Der tjenes ikke penge på at bygge 5G

Borje Ekholm forklarer at problemet i Europa er, at dem der bygger infrastrukturen til 5G mangler en gulerod til at fremskynde udrulningen:

“Problemet er, at de, der skal bygge infrastrukturen, ikke tjener penge. Der er store omkostninger ved at vente,”

Investeringer fra europæiske telekommunikationsselskaber i 5G kan kort sagt ikke betale sig. Men som Borje siger, så kan det blive dyrt at vente:

“Uden 5G vil industrien være mindre effektiv og mindre konkurrencedygtig. Uden infrastrukturen vil det være meget vanskeligt for en digital industri at udvikle sig, og dette har en stor potentiel indvirkning på værdien og millioner af fremtidige job,” ifølge Ekholm.

Læs også: Huawei opnår vigtige globale sikkerhedsgodkendelser

Huawei presses ud

Kigger vi et år tilbage, var Huawei forventet at blive dominerende på 5G-markedet. Med udstyr til både telekommunikationsmarkedet og private, i form af mobiltelefoner og routere til mobilt bredbånd over 5G, samt en enorm erfaring og viden, kunne intet stoppe Huawei. Og dog. Beskyldninger om manglende sikkerhed og spionage fra USAs forhenværende præsident Donald Trump betød, at Huaweis 5G-udstyr blev udelukket i flere lande. Og dette gav plads for andre udbydere, såsom Ericsson.

Dog kritiserede Borje Ekholm at Huawei blev udelukket fra 5G i fx Spanien på grund af ubegrundet mistanke om spionage og informationtyveri. Her gjorde han det klart, at dette skader evnen til at konkurrere på global skala.

Om dette bliver anderledes med en ny amerikansk præsident på pinden vides ikke.

Se også: Nyheder om 5G-netværk