Huawei opnår vigtige globale sikkerhedsgodkendelser

Huawei opnår som første 5G-leverandør sikkerhedsgodkendelse fra tele-standardorganisationerne GSMA og 3GPP. Men er det nok for selskabet?

Huawei opnår vigtige globale sikkerhedsgodkendelser

Huaweis 5G- og LTE-udstyr er blevet sikkerhedsgodkendt af den verdensomspændende standard-organisation 3GPP. Virksomhedens 5G-udstyr opnår derved som den første 5G-leverandør både sikkerhedsgodkendelse fra verdens to vigtigste standardorganisationer 3GGP og GSMA.

Huawei består sikkerhedsgodkendelse fra 3GGP og GSMA

3GGPs såkaldte SCAS-test omfatter blandt andet generel sikkerhed, luft-interface sikkerhed, basale sårbarhedstest så som data- og informationsbeskyttelse, m.m.. Det er de test, som Huaweis 5G- og LTE-udstyr netop har fået godkendelse på.

Sidste år bestod Huawei også GSMA’s netværkssikkerhedstest. Eftersom både NESAS og SCAS-testene indgår i en samlet vurderingsproces, sikrer man sig derved mod fejl og ”huller” i vurderingerne. NESAS/SCAS er et standardiseret vurderingsværktøj, der bruges i forbindelse med vurderinger af cybersikkerhed i telekommunikationsnetværksudstyr. De bruges til at fastsætte industristandarder for telekommunikationsindustrien i samarbejde med operatører, leverandører, lovgivere og industripartnere over hele verden.

Se også: 5G er hurtigere og smartere end 4G

Er det en åbning for et presset Huawei?

Det er særligt vigtigt for at bestå begge disse test set i lyset af de beskyldninger og den bekymring, der er mod selskabet. Mange mener, at Huawei vil bruge sit 5G-udstyr til at spionere på vegne af det kommunistiske styre i Kina. Det har de naturligvis selv afvist flere gange.

At de nu har 3GGP og GSMAs ord for at den tekniske sikkerhed er i orden, kan måske få myndighederne til at bløde op i retorikken mod Huawei. Det ændrer dog stadig ikke på, at flere lande har forbudt brugen af 5G-udstyr fra Huawei, selvom de var blevet sikkerhedsgodkendt af GSMA. Spørgsmålet er så, om godkendelsen fra 3GGP får nogen effekt for selskabet.

Generelt tilbyder 5G-nettene langt højere sikkerhed end 4G-nettene. De sikkerhedsstandarder, som både 3GPP og GSMA stiller, er alligevel ikke nødvendigvis nok til at sikre sig mod de trusler, der kan opstå i 5G-netværk. I rapporten “Security within 5G network ecosystem” forklares det, at teleselskaber og netværksleverandører benytter mere komplekser løsninger, der dækker bredere end de sikkerhedsstandarder, som både 3GPP og GSMA opererer med.

Det betyder, at der stadig er en masse arbejde for Huawei i bestræbelserne på at overbevise nationale myndigheder om, at det er sikkert at benytte Huaweis 5G-udstyr.

Se også: Nyheder om 5G og sikkerhed