Teleselskaber ønsker større konkurrence på 5G-udstyr

Store europæiske teleselskaber ønsker en standard for udstyr og software, så flere mindre virksomheder kan byde ind på 5G-udbygningen.

Teleselskaber ønsker større konkurrence på 5G-udstyr

De sidste 10-12 år har der været stor konkurrence på netværksfronten mellem Ericsson, Nokia og Huawei. Også ZTE har bidraget til konkurrencen i nogle lande. Særligt Huawei har lagt stor pres på på Ericsson og Nokia. Nogen mener, det er sket på ulige vilkår, da Huawei modtager statsstøtte til at kunne reducere omkostningerne. Nu er situationen dog anderledes. Flere og flere europæiske teleselskaber vælger i stigende grad Huawei fra på grund af politisk pres og usikkerhed og det efterlader reelt kun Nokia og Ericsson tilbage til at konkurrere om 5G-udbygningen i Europa.

Standarder for 5G-udstyr og software skal sikre bedre konkurrence i Europa

Det er ikke en situation, der er holdbar, mener de fire store teleselskaber i Europa, Deutsche Telekom, Telefónica, Vodafone og Orange.

I sidste uge publicerede de en fælles “memorandum of understanding”, altså en tekst med en aftale, i dette tilfælde med telepolitiske punkter, uden juridisk binding, men som sammenfatter en holdning, som aftaleparterne er blevet enige om. Her i ønsker de udviklingen af en fælles “Open RAN” teknologi, der giver mindre netværksudviklere og software-udviklere mulighed for at byde ind på udbygningen af de europæiske netværk.

Tanken er, at 5G-fødekæden skal deles op i mindre dele og at der skal defineres en standard for udstyr og software, så forskellige produkter fra forskellige producenter og udviklere kan arbejde sammen.

På den måde kan teleselskaberne byde ind på mere specialiseret udstyr og software fra specialister fremfor at skulle købe en komplet pakke fra for eksempel Ericsson og Nokia.

Se også: 5G er alternativ til bredbånd

Vil bryde Ericsson og Nokias duopoly

Ericsson og Nokia beskrives om et duopoly, der totalt dominerer 5G-markedet i Europa, nu hvor Huawei mere eller mindre er ude af billedet. Med en defineret standard for udstyr og software kan det være vejen frem mod et igen mere konkurrencedygtigt marked.

Det nævnes for eksempel, at udstyrsproducenter som sydkoreanske Samsung og japanske NEC kan bringes i spil og på cloud-services kan Amazon, Google og Microsoft samt mindre specialiserede softwarevirksomheder få foden inden for på markedet.

De fire store teleselskaber mener også, at en fælles standard vil kunne styrke Europa i teknologiracet.

Se også: Hvilke danske netværk har bedst 5G-net?

Kræver flere ressourcer til at få det hele til at spille sammen

Ericsson vurderer, at markedet i forvejen er meget konkurrencepræget. Flere har allerede prøvet kræfter med det, men kun få har fået succes, da det er et barsk marked. Sådan forklarede Ericssons CTO, Erik Ekudden, sidste år.

Et andet kritikpunkt mod en fælles stanard, der giver alle mulighed for at bidrage stort som småt til udbygningen af 5G, er, at der skal bruges mange ressourcer på at sikre de forskellige dele spiller korrekt sammen. Risikoen for problemer er større, jo flere dele der skal spille sammen fra forskellige producenter.

Se også: Nyheder om netværksudstyr