3 vælger Ericsson til 5G i Danmark – Huawei ude

3 afslører nu, at de vælger Ericsson til at udbygge selskabets danske 5G-netværk - de er dygtige på 5G og det giver kommercielle fordele, lyder det.

3 vælger Ericsson til 5G i Danmark – Huawei ude

Danske medier har længe spurgt ind til, hvilken netværksleverandør 3 vil bruge til deres 5G-netværk i Danmark. 3 har gennem årene benyttet Huawei til sit såkaldte core-netværk til både 3G og 4G. Corenetværket er den mest centrale del af netværket. Det er årsagen til, at der har været stor nysgerrighed om, hvorvidt 3 ville benytte Huawei til 5G i Danmark. Det er noget, der har haft stor politisk bevågenhed og holdningen har været, at der faktisk burde lovgives mod brug af Huawei-udstyr af sikkerhedsmæssige årsager.

3 vælger Ericsson til 5G-netværk i Danmark

Det har ingen hemmelighed været, at 3 lige som de andre danske teleselskaber YouSee, Telia og Telenor ville være klar med 5G i 2020. 3 har dog holdt informationerne om valg af 5G-netværksleverandør helt tæt ind til kroppen. Indtil nu. Nu kan vi afsløre, at 3 vælger Ericsson til at udbygge sit 5G-netværk i Danmark. Det fortæller 3’s kommunikationschef Rikke Juul Rokkedal Therkildsen.

3 har et par gange de sidste par uger konkret fortalt om deres planer for 5G-udrulningen i Danmark og spurgte derfor, om de nu var klar til at bekræfte, hvem der skulle levere 5G-udstyr til deres 5G-netværk.

“Vi kan bekræfte, at vi fortsætter vores samarbejde med Ericsson, som dermed skal levere udstyr til vores 5G-netværk. Ericsson har jo været vores partner gennem mange år, faktisk siden vi startede i Danmark”, forklarer Rikke Juul Rokkedal Therkildsen.

“Ericsson er dygtige på 5G og der er mange kommercielle fordele ved samarbejdet, fordi vi har ønsket at lave en samlet skandinavisk kontrakt vedrørende 5G-udstyr til 3 i Danmark og Sverige”, uddyber hun.

Se også: Hvilke fordele giver 5G?

Svensk tovtrækkeri med Huawei har ingen indflydelse haft

Hun fortæller også, at det ikke har haft nogen umiddelbar indflydelse på valget af leverandør, at man i Sverige har sat 5G-aktionen på hold, mens det undersøges, om det var ulovligt af de svenske telemyndigheder at forbyde brug af Huaweis 5G-udstyr i Sverige. Det forbud kom for nogle uger siden, men det er anfægtet af Huawei, der er gået til domstolene for at få undersøgt, om den procedure er lovlig.

Vi ville gerne have spurgt til Huaweis rolle i forhold til corenetværket hos 3 ,og om der har været politisk pres til at fravælge Huawei, men det kan vi ikke få svar på i skrivende stund.

3 vælger Ericsson til 5G i Danmark
3 vælger Ericsson til 5G i Danmark – dermed er Huawei ude af 5G-eventyret i Danmark. TDC benytter også Ericsson, mens Telenor og Telia benytter Nokia.

Se også: Oversigt til danske 5G-netværk

3 har forsigtig udrulning af 5G i Danmark

Når man ser på 3’s 5G-udrulningsplan, så virker den noget mere forsigtig i forhold til konkurrenternes, men 3 har en god plan, forsikrer Rikke Juul Rokkedal Therkildsen.

“Det har været vigtigt for os at få en god leverandøraftale på plads og derfor har vi været igennem nogle lange forhandlinger. Vi er dog fortrøstningsfulde omkring, at vi kan tænde for 5G de første steder i København til december som planlagt. Derfor delte vi også udrulningsplanerne og info om vores leverandørsamarbejde med vores erhvervskunder i sidste uge.

Vi mener, at vi har lagt en god plan for 5G. Det er fortsat meget begrænset, hvad den brede befolkning kan få ud af 5G med de frekvensbånd, der er til rådighed nu. Det bliver et springende punkt for alle teleselskaber at få adgang til de næste 5G-frekvenser på 3,5 GHz-båndet, som kommer på auktion til marts. Når de kommer i spil, så vil 5G for alvor begynde at blive interessant. Vi har lagt en god plan for at få rullet 3,5 GHz-udstyret ud hurtigst muligt i vores netværk efter auktionen”, slår hun fast.

Se også: Hvad er 5G?

Trådløs fiber har stort potentiale

3 har et øget fokus på trådløs fiber, også kaldet 5G Fixed Wireless. Det er mobilt bredbånd over 5G, der kan levere hastigheder som var det kablet fibernet. Det er da også på denne front, at 3 i første omgang ser det største potentiale med 5G.

“5G kommer ikke til at give den helt store forskel i brugeroplevelsen på en smartphone lige foreløbig. Til gengæld bliver 5G fedt for rigtig mange mennesker, når det kan bruges til at få højhastighedsinternet i deres hjem. Her ser vi et stort potentiale i 5G i forlængelse af vores succes med produktet ’Internet til hjemmet’. Så det vil få en del opmærksomhed fra vores side”, forklarer Rikke Juul Rokkedal Therkildsen.

Se også: Nyheder om 5G