3 klar med plan for 5G: Se, hvornår 5G ruller ud nær dig

Teleselskabet 3 har offentliggjort en plan for, hvornår hele Danmark får 5G. Se hvornår 3's hurtige 5G-mobilnet kommer nær dig.

5G er for alvor ved at blive rullet ud i Danmark. TDC nærmer sig så småt et landsdækkende 5G-net i Danmark, og nu har teleselskabet 3 også meldt en langsigtet plan for udrulningen af 5G ud.

Teleselskabet 3 har tidligere på året meldt ud, at udrulningen begynder i København 2020 – og det er fortsat planen. Der vil dog kun være 5G udvalgte steder i København, og hastigheden vil være begrænset til relativt beskedne 250 megabit i sekundet – noget der i dag allerede kan lade sig gøre flere steder i Danmark med 4G+. Ifølge 3 vil man opleve, at 5G-hastighederne til en start bliver omkring 20 % hurtigere end hastighederne med 4G.

Til foråret sker der til gengæld noget vigtigt, som teleselskabet 3 venter med spænding på: Energistyrelsens forsinkede auktion over blandt andet frekvensbåndet 3.500 MHz. Dette frekvensbånd benytter TDC allerede i dag til 5G i begrænset omfang, da teleselskabet har fået dispensation til at benytte frekvensbåndet før auktionen efter at have testet det i Helsingør siden december 2019.

Læs også: Så langt er 3, TDC, Telia og Telenor med udrulningen af 5G

En tredjedel af landet har gigabithastigheder sommeren 2021

3,5 GHz-frekvensbåndet vil øge hastighederne markant. Ifølge 3 kan man forvente hastigheder i nærheden af 1 gigabit i sekundet. Det vil altså sætte skub i upload- og downloadhastighederne af store og tunge filer og spil. Der kan ligeså streames med mange flere enheder og i super høj kvalitet på én gang via samme 5G-forbindelse takket være den højere kapacitet og de højere hastigheder.

Der går dog nogle måneder, før 5G-nettet på 3,5 GHz hos 3 kan opleves de første steder. I løbet af sommeren 2021 vil 3 åbne op for 5G på 3,5 GHz-båndet uden for København. Det vil ske på hele Sjælland med (undtagen Nordsjælland, Falster, Møn), den øvre del af Sønderjylland samt enkelte områder af Østjylland. På dette tidspunkt vil en tredjedel af landet have 5G fra 3. Det vil også være i løbet af sommeren 2021, at 3 lancerer ”trådløs fiber” – det vil sige mobilt bredbånd med 5G. Netop dette lancerede TDC i starten af november.

Omkring nytår 2021 vil 3’s 5G-netværk være rullet ud i 75 % af Danmark. Her har hele Fyn og småøerne omkring, Samsø og det meste af Sønder- og Østjylland fået 5G hos 3.

Læs også: 5G-bredbånd vil booste hjemmekontoret

Landsdækkende 5G hos 3 sommeren 2022

Resten af Danmark må vente indtil sommeren 2022 med at få 5G fra teleselskabet 3. På det tidspunkt har teleselskabet et landsdækkende 5G-netværk.

Derefter vil 3 arbejde på at få gjort hele kernenetværket cloudbaseret i 2022 og 2023, hvilket skulle nedbringe responstiden mærkbart. Det vil efter sigende medvirke til at give de ultra-lave responstider,

3 har også allerede nu løftet sløret for, hvad der vil ske i årene efter. I både 2023 og 2024 står der udvidelse og finmasking af 5G-nettet på programmet. Der bliver altså opsat endnu flere antenner end i første udrulning af 5G-nettet, så netværket har endnu bedre dækning.

Og så forudser 3, at 5G er blevet mainstream i 2025 – altså en ganske almindelig netværksteknologi på samme måde, som vi i dag kender 4G.

Læs også: Hastighedsrekord: Test af mmWave 5G rammer 6 Gbps