Nu er mobilt bredbånd på 5G-netværket klar i Danmark

Nu er 5G til mobilt bredbånd en realitet i Danmark til virksomheder. Det er meget efterspurgt blandt virksomheder, da det giver bedre arbejdsforhold.

Nu er mobilt bredbånd på 5G-netværket klar i Danmark

Mobilt bredbånd over 5G-netværket er nu tilgængeligt i Danmark. Det er TDC (eller Nuuday), der som de første i Danmark kan tilbyde lynhurtigt mobilt bredbånd via 5G-nettet. Dermed får både privat- og erhvervskunder et endnu hurtigere alternativ til en bredbåndsforbindelse leveret gennem et kabel i jorden.

Mobilt bredbånd via 5G kaldes også af nogle teleselskaber for ‘trådløs fiber’ på grund af de høje hastigheder og lave latenstider.

Se også: Guide til 5G bredbånd

5G vigtigt for selskaber der ikke har adgang til fiberforbindelser

Mobilt bredbånd via 5G under TDC-paraplyen bliver nu tilgængeligt for kunderne i TDC Erhverv og Relatel. Senere i 2020 får også Telmore og Yousees kunder adgang til fremtidens lynhurtige mobile bredbåndsforbindelse.

Strategidirektør i Nuuday Christian Morgan, forklarer, at med mobilt bredbånd via 5G får særligt de virksomheder, der ligger i områder uden tilgængelige fiber- eller kabelforbindelser en markant forbedring af deres internetforbindelse. “Det bliver stadig mere vigtig for et stigende antal virksomheder”, slår han fast.

Se også: Priser på 5G mobilt bredbånd

Virksomheder efterspørger mobilt bredbånd over 5G

Efterspørgslen på mobilt bredbånd over 5G har været høj, fortæller Christian Morgan videre.

“En mobil bredbåndsforbindelse via 5G kan bidrage til øget mobilitet på tværs af landet, da flere virksomheder kan etablere sig uden for de store byer og derved skabe vækst og arbejdspladser flere steder i landet. Samtidig vil medarbejderne få langt bedre mulighed for at arbejde på farten og afholde f.eks. videomøder via en tablet eller laptop koblet på 5G-netværket”, siger Christian Morgan.

TDC Net, der åbnede sit 5G-netværk den 7. september for selskaberne under Nuuday vil give 5G til 90 procent af alle danskere inden 2021, lover koncernen.

Se også: WiFi 6 og 5G giver høje datahastigheder

Mobilt bredbånd over 5G hos TDC Erhverv og Relatel

I dag er det kun muligt for erhverv at få mobilt bredbånd over 5G hos TDC Erhverv og Relatel. Telmore tilbyder det også til private brugere.

Hos Telmore er prisen 349 kroner om måneden for 1.000 GB data. Du kan finde priser på mobilt bredbånd over 5G hos Telmore her.

Hos TDC Erhverv er prisen fra 224 kroner for 50 GB om måneden og op til 499 kroner for 1.000 GB.

Hos Relatel er prisen fra 99 kroner for 5 GB om måneden og op til 249 kroner om måneden for 100 GB data om måneden.

Teknikken bag 5G til mobilt bredbånd

5G-teknologien giver mulighed for langt højere kapacitet og hastighed på mobilnettet end 4G og responstiden er også langt kortere. Dermed er det et brugbart alternativ til fibernet. Fibernet er desuden dyrt at grave ned og test har også vist, at 5G er mere stabilt end bredbånd over kablede forbindelser.

5G over mobilt bredbånd kaldes forskellige ting, blandt andet trådløs fiber. Den tekniske betegnelse for den 5G-løsning, man anbefales at bruge til mobilt bredbånd over 5G, er 5G Fixed Wireless Access (FWA).

5G Fixed Wireless Access er hurtigt at sætte op og installere. En lille antenne installeres uden på huset, lejligheden eller kontoret og den kobles så til en Wi-Fi-router indenfor. Herefter kan man så surfe med ultra høje datahastigheder. Fordelen ved at have en lille antenne placeret uden for er, at den er langt bedre til at modtage 5G-signalet over mobilnettet end hvis den var placeret inden for. I dag har de fleste med mobilt bredbånd over 4G kun en indendørs router til at modtage signalet. Med en antenne placeret uden for, får man en langt bedre og mere stabil forbindelse.

Frekvensområdet 3,4-3,8 GHz (ofte omtalt 3,5 GHz) siges være bedst til 5G FWA. Det har både en høj båndbredde og god gennemtrængningsevne.

Vær i øvrigt opmærksom på, at du skal have en router, computer, tablet, mobil, gaming-konsol eller fjernsyn, der understøtter Wi-Fi 6 (IEEE 802.11ax) og ikke kun Wi-Fi 5 (IEEE 802.11ac), hvis du vil have glæde af de høje internethastigheder, som 5G tilbyder.

Køber du mobilt bredbånd over 5G hos et teleselskab, så kan du naturligvis forvente, at den understøtter WiFi 6.

Se også: Nyheder om 5G