5G breder sig med rekordfart

Teleselskaberne rundt om i verden udruller 5G markant hurtigere, end 4G blev udrullet. Særligt 5G-bredbånd ventes at spille en stor rolle.

5G breder sig med rekordfart

1 milliard abonnenter. Så mange bruger verden over 5G-teknologi ved årets udgang trods økonomisk tilbagegang i store dele af verden. Det viser den nyeste november-udgave af Ericssons Mobility Report.

Læs også: Så hurtig er de danske teleselskabers 5G-netværk

5G når milepæl to år hurtigere end 4G

Alene mellem juli og september 2022 kom der 110 millioner nye 5G-abonneneter til, og dermed er det samlede antal nu oppe på 870 millioner. Prognosen om at runde den store milepæl på 1 milliard abonnenter ved årsskiftet holder dermed stadig.

Det betyder med andre ord, at udrulningen af 5G går markant hurtigere, end den gjorde med 4G. Faktisk nås den store milepæl hele to år hurtigere, end det var tilfældet med 4G. Det gør 5G til den hurtigst voksende generation af netværksteknologi inden for mobiltelefoni.

Årsagen hertil skal findes i blandt andet et bredt og tidligt udvalg af 5G-enheder, priser der er faldet hurtigere end med 4G-produkter og Kinas tidlige og hurtige udrulning af 5G.

I alt har mere end 230 teleselskaber med eget mobilnet lanceret 5G, og der er mere end 700 forskellige 5G-smartphonemodeller på markedet. I 2028 ventes det samlede antal 5G-abonnenter at være oppe på 5 milliarder.

“Teleselskaberne fortsætter med at implementere 5G, og momentum for 5G-bredbånd accelererer. Desuden fordobles den globale datatrafik på mobilnetværk praktisk talt hvert andet år,” siger Fredrik Jejdling, der er vicedirektør og netværkschef hos Ericsson, og tilføjer:

”Som beskrevet i denne udgave af Ericsson Mobility Report træffer teleselskaberne foranstaltninger for at implementere den nyeste generation af energieffektiv radiohardware og -software, øge brugen af vedvarende energikilder og drive infrastruktur på intelligent vis for at reducere miljøpåvirkningen.”

Læs også: GSMA: Udrulningen af 5G i Europa går for langsomt

5G-bredbånd er en nøgleteknologi

Teleselskaber fra mere end 100 forskellige lande er blevet adspurgt om deres brug af Fixed Wiresless Access (fast trådløst bredbånd) – det trådløse alternativ til kablet bredbånd, som bruger en trådløs router. Her svarer mere end tre fjerdedele, at de tilbyder mobilt bredbånd.

Det er dog fortsat kun en tredjedel af teleselskaberne, som tilbyder FWA via 5G. Dog er det en markant stigning sammenlignet med bare et år tidligere, hvor 5G-bredbånd kun blev tilbudt af en femtedel af teleselskaberne, som tilbød FWA.

Det er især i udviklingslande, at 5G-bredbånd vækster. Næsten 40 procent af alle nye 5G FWA-lanceringer er sket i udviklingslande hen over de seneste 12 år. Mellem 2022-2028 ventes 5G FWA at vækste 19 procent om året, og dermed vil der være 300 millioner 5G-bredbåndsopkoblinger i 2028.

I Danmark tilbyder Telia, 3, YouSee, Telmore, Telenor alle 5G-internet.

Læs også: Hvilken 5G-router er bedst?