De fleste danskere aner ikke, hvad 5G er

Teleselskaberne har siden 2019 udrullet 5G-teknologi i Danmark, men det er ikke ensbetydende med, at hr. og fru Danmark ved, hvad det er, og hvad det kan.

De fleste danskere aner ikke, hvad 5G er

En ny undersøgelse fra teleselskabet 3 viser, at danskerne kun har et meget sparsomt kendskab til 5G. Ifølge undersøgelsen har næsten 70 procent af danskerne aldrig hørt om 5G-teknologien eller har kun hørt om den, men kun kender meget lidt til den.

Undersøgelsen afslører også, at 20 procent af danskerne ikke kan forklare, hvad forskellen på 3G, 4G og 5G er. 10 procent svarer, at det er svært at se, hvilke fordele 5G-teknologien skaber.

Teleselskabet 3, som er det tredje største teleselskab i Danmark målt på antal kunder, finder det bemærkelsesværdigt, at så få danskere kender til 5G-teknologien.

”Vi står midt i en digital revolution, hvor vigtige dele af vores fremtidige samfund vil være dybt afhængige af den nye teknologi. Man siger, at danskernes dataforbrug stiger tæt på 50 procent hvert år, og det er en udvikling, vi forventer, vil fortsætte. Derfor er det helt afgørende, at den digitale infrastruktur følger med,” siger Kim Christensen, der er netværksdirektør hos 3.

Læs også: Alt om 5G-teknologien

5G-teknologien har endnu ikke vist sit værd

I forhold til konkurrenten TDC er teleselskabet 3 et godt stykke bag ud med udrulningen af 5G. TDC opnåede allerede et næsten landsdækkende 5G-mobilnet i december 2020, mens Telia, Telenor og 3 fortsat er i gang med at udrulle deres landsdækkende net. I 2021 tændte TDC som den første netværksudbyder også for den lynhurtige mmWave-frekvens på 26 GHz, som vil give trådløst mobilnet på flere gigabit i sekundet.

Netop den igangværende udrulning, som har været flere år undervejs, og som vil fortsætte i de kommende år, kan være en af forklaringerne på danskernes manglende kendskab til 5G. Virksomheder er fortsat ved at undersøge anvendelserne ved hurtig 5G-teknologi, og som almindelig bruger er det svært at få øje på de store forskelle i forhold til 4G-teknologien. Som almindelig mobilbruger vil forskellene begrænse sig til højere hastigheder og lavere responstider.

De større fordele ved 5G-teknologi vil først kunne opleves i løbet af de næste mange år, hvor mmWave bliver mere udbredt, og når teleselskaberne er klar med landsdækkende 5G. 5G medfølger endnu ikke som standard i alle mobilabonnementer, og mange danskere har heller endnu ikke opgraderet til en 5G-smartphone. 5G har altså endnu ikke vist sit værd i Danmark, men det ventes at ske i de kommende år.

Læs også: Teleselskabernes udrulning af 5G

Hvad kan med 5G?

5G ventes blandt andet at få stor betydning for selvkørende teknologi, hvor biler kommunikerer med hinanden og deres omgivelser via mobilnet. Ægte 5G vil også konkurrere direkte med fibernet, så man kan få lynhurtigt trådløst bredbånd til hjemmet, selv om der ikke er gravet fibernet ned på adressen.

Inden for virtual reality (VR) og augmented reality (AR) ventes 5G også at få stor betydning. Det lynhurtige mobilnet med ultrakort responstid vil gøre det muligt at afvikle AR- og VR-apps på farten uden brug af kablet udstyr. 5G bliver også en vigtig teknologi inden for robotteknologi og anvendelser såsom præcisionslandbrug, hvor robotter og selvkørende maskiner kan håndtere ensformigt og tidskrævende arbejde med høj præcision til en meget lavere pris og med højere effektivitet, end vi mennesker kan.

Der er altså masser at se frem til, når det kommer til 5G – men fordi mange af de spændende potentialer endnu ikke er blevet realiseret, er der altså ikke noget at sige til, at de fleste danskere endnu ikke aner, hvad 5G er.

Læs også: Hvor meget hurtigere er en 5G-smartphone i forhold til en med 4G?