Kæmpe forskel på 5G-hastigheder og dækning rundt om i verden

Mellemøsten har langt hurtigere 5G-net end Europa, men særligt Seoul i Sydkorea er lykkedes med at opnå både høje 5G-hastigheder og bred dækning. Se den store forskel på 5G rundt om i verden.

Kæmpe forskel på 5G-hastigheder og dækning rundt om i verden

Der er enorm forskel på, hvor langt teleselskaberne rundt om i verden er nået med at udrulle 5G, og hvilken form for 5G der bliver udrullet. Det har, ikke overraskende, stor indflydelse på blandt andet hastigheder på de forskellige 5G-mobilnet rundt omkring i verden.

Firmaet Ookla, som er bedst kendt for hjemmesiden Speedtest.net, har netop udgivet en ny rapport over udviklingen af 5G i 30 større byer forskellige steder i verden. København er desværre ikke med i denne undersøgelse, men mange andre sammenlignelige lande er.

Det er sagt før, og denne undersøgelse understreger det endnu en gang: Europa halter bagefter andre kontinenter, når det kommer til udrulningen af 5G. Det er særligt Mellemøsten og dele af Asien, som er længere fremme end Europa.

Ookla har undersøgt både download- og uploadhastighederne via 5G og selve 5G-dækningen i de 30 lande i 1. og 2. kvartal 2021.

Læs også: 5G viser først sit potentiale i Europa om flere år

Højeste 5G-hastigheder i Seoul og Mellemøsten

Der tegner sig et klart billede af, hvilke dele af verden der tilbyder mobilbrugerne hurtigst 5G-net. Seoul indtager en førsteplads med en middeldownloadhastighed på 468 Mbit/s og en middeluploadhastighed på 50 Mbit/s. Herefter følger seks byer i mellemøstlige lande (Abu Dhabi, Dubai, Doha, Riyadh, Dammam og Kuwait City). De har alle en downloadhastighed på mellem 339 og 421 Mbit/s og en uploadhastighed på mellem 33 og 39 Mbit/s.

Derefter kommer endnu en asiatisk storby, Beijing, med en middeldownloadhastighed på 291 Mbit/s og en uploadhastighed på 44 Mbit/s.

Det er først på en niendeplads, at det første europæiske land indtræder. Det er vores nordiske venner fra Finland med 280 Mbit/s i download og 30 Mbit/s i upload. De fleste resterende pladser udgøres af de europæiske storbyer Dublin (12), Paris (13), Madrid (14), Zürich (15), Rom (17), London (18), Barcelona (20), Berlin (22), Wien (23), München (24), Amsterdam (25), Prag (27) og Warsaw (30). Alle de sidstnævnte europæiske lande ligger på downloadhastigheder mellem 80 og 223 Mbit/s og en upload på 20 til 27 Mbit/s.

Læs også: Roaming via 5G vil eksplodere i de kommende år

5G-dækningen halter overalt – undtagen i New York

Nogle storbyer er lykkedes med at opnå høje middelhastigheder på 5G. Men det går knap så godt med at give en bred dækning af 5G. Faktisk er New York den eneste af de 30 udvalgte byer, som har en tilfredsstillende 5G-dækning.

Undersøgelsen viser, at dem med en 5G-enhed brugte 74 procent af tiden på 5G-netværk. Næstefter ligger Amsterdam, hvor 51 procent af 5G-mobilbrugernes tid blev brugt på 5G-netværk. De resterende 28 byer har en 5G-tilgængelighed på under 50 procent. Det vil altså sige, at selv om der er 5G i byer som Seoul, Beijing, London, Barcelona, Madrid, Helsinki, Prag, Berlin og Paris, så bruges størstedelen af 5G-mobilbrugernes tid ikke på 5G, men på 4G og eventuelt endnu ældre netværksteknologi.

Langt de fleste storbyer har en 5G-tilgængelighed på under 33 procent, og særlig skidt ser det ud for Johannesburg, hvor dem med 5G-mobil og evt. et 5G-abonnement kun er i stand til at være koblet på 5G-net 1,4 procent af tiden.

Kigger man både på downloadhastighederne og 5G-dækningen, kan man altså se, at man pt. får den bedste 5G-oplevelse i Seoul, da byen har den højeste hastighed og tredje bedste dækning. Også de mellemøstlige byer Doha, Abu Dhabi, Dubai, Dammam, Riyadh, Kuwait City og Beijing ligger blandt de bedre 5G-byer.

Se også: Så langt er de danske teleselskaber med udrulningen af 5G