Roaming via 5G vil eksplodere i de kommende år

Antallet af brugere, der vil roame på andre teleselskabers 5G-netværk i udlandet, vil stige til 210 millioner i 2026, forudsiger nyt studie.

Roaming via 5G vil eksplodere i de kommende år

Udrulningen af 5G er i fuld gang rundt om i verden. Knap så hurtigt går det dog for teleselskaberne med at indgå aftaler med andre landes teleselskaber, så kunder kan bruge 5G-roaming på deres mobil, når de er i udlandet.

Det vil dog ændre sig i de kommende år. I et nyt studie spår Juniper Research nemlig, at der sker en enorm vækst i udbredelsen af 5G-roaming.

I 2021 vil der være i alt 4,5 millioner brugere med et mobilabonnement, der tillader 5G-roaming. Men om blot fem år, i 2026, vil der være hele 210 millioner med et mobilabonnement, hvor man kan surfe på 5G, når man rejser en uge sydpå i sommerferien. Det er næsten 50 gange så mange abonnenter på bare fem år.

Netop muligheden for at tilbyde kunder 5G-roaming i udlandet vil være et vigtigt salgsargument for teleselskaberne i det kommende år, mener Scarlett Woodford, som er analytiker ved Juniper Research:

– Efterhånden som efterspørgslen på internationale rejser vender tilbage, er netværksoperatørerne nødt til at tilpasse sig den enorme stigning i antallet af 5G-abonnenter, der har været under pandemien. Formår man ikke at tilbyde dem mulighed for at roame via 5G på vigtige rejsedestinationer, vil det forringe operatørernes omdømme hos kunderne og føre til, at de skifter til konkurrenterne, siger Scarlett Woodford.

Læs også: Så langt er de danske teleselskaber nået med udrulningen af 5G 

Voldsom vækst i 5G-roamingtrafik

Ligesom antallet af brugere af 5G-roaming vil eksplodere vil roamingtrafikken over 5G gøre det. Det hænger sammen med dels at flere vil roame, og at mobilbrugere vil roame mere på grund af de nye muligheder, 5G giver.

5G-roamingtrafikken vil i 2021 være på hele 2,6 petabyte (2,6 millioner gigabyte) ifølge Juniper Research. Det er dog ingenting i forhold til den forventede 5G-roamingtrafik i 2026, som ventes at stige til hele 770 petabyte (770 millioner gigabyte). Det er næsten 300 så meget trafik på bare fem år.

“Og hvor meget er 770 petabyte data så lige?,” tænker du måske. Ifølge analyseinstituttet svarer så stor en mængde data til svimlende 115 millioner timers streaming på for eksempel Netflix – i 4K-kvalitet vel at mærke.

Se også: Sådan fungerer 5G-teknologien