5G viser først sit potentiale i Europa om flere år

Udrulningen af 5G i Europa halter efter USA og Asien, mener et af verdens største teleselskaber. Først om 2-3 år vil vi for alvor få gavn af 5G, lyder det.

5G viser først sit potentiale i Europa om flere år

5G-teknologien har været rullet ud i Europa i flere år og i Danmark siden slutningen af 2019. Men vi er er stadig på et tidligt stadie. Og netop Europa er et godt stykke bag efter USA og Asien, så først om nogle år vil forbrugere for alvor kunne gavn af 5G-teknologien.

Sådan lyder det fra Juan Cambeiro, der er innovationschef ved det spanske teleselskab Telefónica, som er et af verdens største teleselskaber. Ved den årlige mobilkonference Mobile World Congress 2021, som netop er overstået, talte han med nyhedsmediet Euronews om udrulningen af 5G i Europa.

Læs også: TDC tester 5G for fremtidens opkoblede landbrug

5G viser først sit potentiale om to til tre år

Teleselskaber har i mange år talt om lynhurtige forbindelser på flere gigabit i sekundet og en responstid, der matcher fibernet. 5G-teknologien vil muliggøre helt nye anvendelser såsom effektivisering af flere sektorer og selvkørende biler, lyder de håbefulde forudsigelser.

Men der er vi slet, slet ikke endnu i Europa, lyder det fra Juan Cambeiro.

– Der er masser af marketingmateriale, som får os til at tale en masse om millisekunder og gigabits, men teknologien er der endnu ikke. Så vi vil formentlig være der om cirka to til tre år, lyder forventningen fra Juan Cambeiro:

– 5G bliver først fuldt ud tilgængeligt, når der er givet tilladelse til at bruge alle frekvensbånd i alle lande, når forskellige enheder er tilgængelige – ikke kun smartphones, men industrielle routere, industrielle enheder og Internet of Things (IoT, red.).

‘Ægte’ 5G er endnu ikke kommet til Danmark

I Danmark gav Energistyrelsen de første forsøgstilladelser i 2019, så de danske teleselskaber kunne afprøve 5G på det lave frekvensbånd på 700 MHz. I foråret 2021 afholdt Energistyrelsen en stor frekvensauktion, hvor frekvensbåndene 1.500 MHz, 2.100 MHz, 2.300 MHz, 3.500 MHz og 26 GHz blev udbudt.

I Danmark er der altså i teorien mulighed for at tage den markant hurtigere 5G-teknologi på 26 GHz-frekvensbåndet i brug. Ingen af teleselskaberne har dog endnu meldt ud, hvornår de planlægger at udrulle det ’ægte’ 5G. Det samme ser man i de fleste andre europæiske lande, som endnu ikke har taget de såkaldte mmWave-frekvenser i brug.

Netop på det punkt adskiller 5G i Europa sig fra USA og Asien, pointerer Juan Cambeiro. Han spår, at kun to ud af fem europæere vil have adgang til et 5G-signal i 2025. Han appellerer derfor til både samfundet som helhed og de europæiske regeringer om at bakke op om udrulningen af 5G til gavn for samfundsudviklingen.

– Hvis du ikke omfavner 5G nu, vil firmaer, som gør det, uden tvivl være foran dig. Fra et nationalt perspektiv betyder det, at lande, som er længere tid om at tage 5G i brug, vil sakke bagud.

EU-Kommissionen fremlagde i foråret 2021 en vision for digital omstilling. Her er det blandt andet Kommissionens mål, at alle europæere skal være koblet på 5G senest i 2030. Netop 5G skal være en af teknologierne til at sikre alle gigabithastigheder. I 2020 havde 59 % af europæerne adgang til gigabithastigheder. Dog var der kun udrullet 5G i 14 % af Europas befolkede områder i 2021.

Læs også: Så langt er udrulningen af 5G i Danmark nået