Mobilt bredbånd med 5G kommer snart til Danmark

5G giver mulighed for hurtigt mobilt bredbånd, men ingen af teleselskaberne er endnu klar med løsningen. Det ændrer sig dog meget snart.

Mobilt bredbånd med 5G kommer snart til Danmark

TDC åbnede 7. september op for 5G i store dele af Danmark. YouSee og TELMORE tilbød fra dag 1 5G i flere af deres mobilabonnementer. Det var også forventeligt. Til gengæld har vi endnu ikke set noget til mobilt bredbånd med 5G.

I mobilt bredbånd kommer 5G i netværksteknologiens spæde start nemlig noget mere til sin ret end i en smartphone, hvor 4G i langt de fleste tilfælde er tilstrækkeligt.

Mobilt bredbånd er ofte forbundet til flere computere, smartphones, smart-tv, konsoller og andre enheder på én gang. Her er den større kapacitet, højere hastighed og lavere responstid i 5G en kæmpe fordel.

Læs også: Få overblik over, hvor langt teleselskaberne er med udrulningen af 5G

TDC: Mobilt 5G-bredbånd kommer snart

Siden lanceringen har TDC tilføjet 5G-routeren Huawei 5G CPE Pro 2 på listen over 5G-enheder, som er testet og godkendt til TDC Groups 5G-netværk. På hjemmesiden for TDC Groups erhvervsløsning, TDC Erhverv, oplyses det nu også, at ”vi snart lancerer mobilt bredbånd med 5G”.

TDC Group bekræfter også over for 5G-netværk.dk, at mobilt 5G-bredbånd er på vej – ikke kun til erhvervskunder, men også privatkunder. Den præcise dato for, hvornår det sker, er dog endnu uvist. Det er dog ikke utænkeligt, at mobilt bredbånd over 5G vil blive lanceret inden udgangen af 2020.

Både TELMORE og YouSee ventes at være klar med abonnementer til privatkunder, når mobilt 5G-bredbånd går i luften. Priser og datamængder kendes dog endnu ikke. Det vides heller ikke, om man man får en 5G-router med i købet eller ej. På nuværende tidspunkt er de nemlig noget dyrere end 4G-routere.

Læs også: 5G giver trådløs fiber med op til 300 Mbit/s

Mobilt bredbånd med 5G hos Telia, Telenor og 3 – hvornår?

TDC Group er som bekendt ikke det eneste teleselskab, der er i gang med at rulle 5G ud i Danmark. Det samme er Telia, Telenor og 3.

TDCs konkurrenter er dog ikke tilnærmelsesvis lige så langt med udrulningen. Derfor er mobilt bredbånd på 5G via Telia, Telenor og 3 formentlig ikke noget, du skal forvente i de kommende måneder.

Det kan naturligvis være, at Telia, Telenor og/eller 3 introducerer mobilt bredbånd med 5G, allerede inden de har et landsdækkende 5G-netværk. Det er dog ikke så sandsynligt. Ingen af de øvrige teleselskaber har nemlig godkendt en 5G-router til deres netværk ifølge de offentligt tilgængelige lister over enheder, der er ”klar til 5G”.

Hvis du vil være på forkant og købe en god 5G-router udenom teleselskabet, vil det klogeste være at købe den førnævnte Huawei 5G CPE Pro 2. Det er som bekendt den, TDC ser ud til at satse på. Historisk har teleselskaberne anvendt de få samme routere fra Huawei til mobilt bredbånd, så mon ikke det samme gælder med 5G-routere?

Læs også: Teleselskabet 3 nærmer sig 5G-udrulning 

Fordele og ulemper ved mobilt 5G-bredbånd

Okay, så mobilt 5G-bredbånd er altså på vej. Men er mobilt bredbånd med 5G overhovedet noget for dig? Det kommer an på flere ting.

Fordele ved mobilt bredbånd med 5G

Først og fremmest afhænger det meget af, hvad du i dag har af bredbåndsløsning, og hvad du betaler for dette produkt.

Måske har du en bredbåndsforbindelse via fiber eller kabel-tv på 500-1.000/1.000 Mbit/s i download og upload til 250 kroner om måneden. I så fald vil der næppe være nogen fordel ved at skifte til 5G-bredbånd. Det gælder både både i forhold til hastighed og hvor meget internet du får til prisen.

Mange danskere døjer til gengæld med en sløv internetforbindelse, ustabilt net og/eller høje priser et dårligt produkt. I de tilfælde kan der være gode grunde til at skifte til mobilt bredbånd med 5G.

En klar fordel ved mobilt bredbånd via 5G er, at det ligesom 4G-bredbånd er utrolig nemt at komme i gang med. Det kræver sjældent teknikerbesøg, og du kan tage routeren med dig lige hvor du har lyst til. Hos teleselskabet 3 kan du endda tage dit mobile bredbånd med til udlandet.

Dernæst vil mobilt 5G-bredbånd også tilbyde høje hastigheder og en lav responstid – noget som ikke altid har været muligt med 4G-bredbånd.

Ulemper ved mobilt 5G-bredbånd

Det leder dog til en af de store ulemper ved mobilt bredbånd over 5G – i hvert fald her i starten. Det varierer nemlig utroligt meget fra adresse til adresse, hvilke hastigheder og hvilken dækning man får med 5G.

De adresser, der er tæt på en 5G-antenne, vil pt. opleve op mod 600 Mbit/s i download. Hastighederne kan snildt være omkring 100 Mbit/s eller endnu lavere de steder, hvor der er dårlig eller ingen 5G- og 4G-dækning. Det er med andre ord ikke altid tilstrækkeligt til vores stigende internetforbrug.

Det bedste, du kan gøre, er derfor at teste de faktiske hastigheder og dækningen hjemme hos dig med en 5G-smartphone. Der kan dog være store forskelle på 5G-oplevelsen teleselskaberne imellem. Hvis du har mulighed for at tjekke 5G-dækningen på flere forskellige netværk, vil det være en klar fordel.

Abonnementer med mobilt bredbånd lider også ofte under at have en relativt lille mængde data til rådighed. Man kan forestille sig, at datagrænserne sættes endnu højere op på 5G-bredbåndsabonnementer. Det vil dog formentlig også føre til højere priser, hvilket gør løsningen mindre attraktiv.

På nuværende tidspunkt, hvor mobil bredbånd via 5G endnu ikke er tilgængeligt, er det vanskeligt at vurdere, om produktet kan konkurrere med traditionel bredbånd.

Øget konkurrence på markedet for bredbåndsprodukter

Sikkert er det i hvert fald, at mobilt bredbånd med 5G vil fortsætte med at blive bedre og bedre. Det vil ske, efterhånden som teleselskaberne får opsat flere master, og efterhånden som der tages flere (og højere) frekvenser i brug.

Alt i alt er der altså meget at glæde sig til. Øget konkurrence på bredbåndsmarkedet vil alt andet lige komme forbrugerne til gavn. Og starten på denne potentielle bredbåndskrig anført af TDC ser altså ud til at være lige om hjørnet.

Læs også: 5G giver mulighed for lynhurtigt mobilt bredbånd