Nu træder 5G ind i næste afgørende fase

Udrulningen af 5G er ifølge brancheorganisationen GSMA nået så langt, at teleselskaber nu kan fokusere på at forbedre dækningen.

Nu træder 5G ind i næste afgørende fase

I efterhånden mange år har teleselskaber rundt om i verden, herunder i Danmark, været travlt beskæftiget med at udrulle 5G-mobilnet. Nu er udrulningen ifølge teleselskabernes brancheorganisation GSMA nået til et punkt, hvor man kan begynde at tale om en ny fase: Forbedring af mobildækningen.

I mange lande, herunder i Danmark, har et eller flere teleselskaber allerede udrullet 5G i hele landet. Derfor begynder fokus at gå fra den indledende udrulning og til at forbedre dækningen på det nyudrullede netværk.

Hen over de næste år vil opgaven for teleselskaberne ifølge GSMA være at forbedre 5G-dækningen i områder med lavere befolkningstæthed – altså områder uden for de større byer.

Samtidig skal teleselskaberne også sætte midler af til at 5G standalone – noget som TDC NET netop har udrullet – og 5G-Advanced (5.5G).

Læs også: 7 Gbit/s: TDC tænder for Danmarks første rene 5G-netværk

5G er en god forretning og skaber masser af arbejdspladser

En ny rapport, som GSMA har udgivet, viser, at 5G-teknologien allerede er en stærk kilde til vækst i landes bruttonationalprodukt. For eksempel forventes 5G-teknologiens bidrag til BNP’en i Nordamerika at overstige 200 milliarder dollar i 2030. Det svarer til 16 procent af den samlede årlige økonomiske betydning af mobiltelefoni i området.

Ifølge GSMA understøtter telesektoren samlet set 2,1 millioner arbejdspladser – både indirekte og direkte og er en væsentlig kilde til finansiering af den offentlige sektor. For eksempel blev der i 2020 hentet 130 milliarder dollar gennem beskatning relateret til telesektoren.

5G-teknologi vil kun accellerere denne udvikling, lyder det fra GSMA. Ifølge brancheorganisationens forskning er den gennemsnitlige indtjening per mobilkunde steget 12 måneder efter lanceringen af 5G i USA og Canada.

Alt i alt ser udviklingen af 5G ud til at gå planmæssigt. Før vi ser os om, kommer turen til 5.5G, som er klar i 2025, og senere hen kommer 6G, som måske får debat i Sydkorea allerede i 2027.

Læs også: Nyheder om 5G