Snart er det slut med dårlig indendørs 5G-dækning

Den svenske virksomhed Proptivity lancerer et indendørs 5G-radionetværk, som alle teleselskaber kan koble sig på. Selskabet er også på vej i Danmark.

Snart er det slut med dårlig indendørs 5G-dækning

De danske teleselskaber har efterhånden fået etableret nogle solide 5G-netværk, der giver komplet eller næsten komplet dækning i hele landet – udenfor vel at mærke.

Indenfor er det en helt anden situation. 5G-signalerne har svært ved at trænge ind gennem vægge, og derfor ender mange med dårlig mobildækning indenfor. Det er et stort problem, da det mest af 5G-trafikken kommer fra enheder, der betjenes indenfor.

Læs også: Store muligheder i at forbedre indendørs 5G-dækning

Udruller indendørs 5G-radionet, som teleselskaberne kan deles om

Det problem vil den svenske virksomhed Proptivity løse. Sammen med netværksgiganten Ericsson udruller Proptivity indendørs multioperatør 5G-radionetværk, som leverer gigabithastigheder og indendørs 5G-dækning til alle brugere i ejendomme. Det sker med et investeringsbudget på 3 mia. svenske kroner.

Proptivity er en neutral infrastrukturoperatør og står bag et delt indendørs 5G RAN (Radio Access Network eller radionetværk). Det er et fuldt delt multioperatørnetværk, som alle teleselskaber med eget mobilnet kan tilslutte sig helt omkostningsfrit.

Forretningsmodellen er bygget op omkring, at Proptivity finansierer, bygger og driver et aktivt indendørs radionetværk med både 4G, 5G og MIMO-funktionalitet. Det baseres på såkaldte small cell-teknologi – det vil sige små 5G-antenner fra Ericsson, der placeres indenfor og danner et finmasket 5G-mobilnet.

Teleselskaber med eget netværk kan koble sig på Proptivitys 5G-net og give alle sine kunder de sædvanlige services uafhængigt af, hvad andre teleselskaber gør. Teleselskaberne vælger også selv, hvilket frekvensspektrum der skal anvendes indenfor.

Ved at lade flere teleselskaber anvende Proptivitys indendørs 5G-radionetværk opnås der stordriftsfordele. Samtidig skal hver enkelt teleselskab ikke bruge dyrbare ressourcer på at udrulle hver deres 5G-netværk indenfor i samme bygninger som konkurrenterne.

Læs også: Indendørs 5G giver højere sikkerhed, rækkevidde og kapacitet

Se også: Billig telefoni til erhverv

Fra 14 til 1.100 Mbit/s

I samarbejde med det svenske ejendomsselskab Fastpartner har Proptivity allerede udrullet Gigabit 5G, som selskabet kalder det. Det er sket i en flagskibsejendom på Östermalmstorg i Stockholm. Her kan alle, der bor eller arbejder i ejendommen, få glæde af bedre 5G-dækning indenfor.

Før udrulningen af indendørs 5G afslørede en hastighedstest, at det kun var muligt at opnå en downloadhastighed på 14,3 Mbit/s og en uploadhastighed på 0,9 Mbit/s. I fredags åbnede teleselskabet Tre for tilslutningen af sit 5G-mobilnet i bygningen. Derefter kom downloadhastigheden pludselig helt op på 1.108 Mbit/s og uploadhastigheden på 87,6 Mbit/s – altså gigabithastigheder.

”Vi er stolte af at være den første operatør i Sverige, der kobler sig til dette indendørs netværk. Ved at indføre innovative forretningsmodeller og højtydende løsninger, der muliggør netværksdeling, såsom Ericsson Radio Dot System, kan teleindustrien forsyne bygninger med højkapacitets indendørs 5G nemmere og øge Sveriges digitalisering hurtigere,” siger Haval van Drumpt, der er administrerende direktør i Tre Sverige.

Læs også: Antallet af små 5G-antenner kommer til at eksplodere

Kommer også til Danmark

Foreløbig er Proptivitys løsning tilgængelig i Sverige, men selskabet har store planer om at udvide.

I første omgang vil Proptivity udbyde sine tjenester i Norden, og selskabet har konkret planer om at komme til Danmark i 4. kvartal. Dernæst går turen til det øvrige Europa. Om der er interesse fra TDC NET, Telia, Telenor eller 3 om at samarbejde med Proptivity, er endnu uvist.

Læs også: Nyheder om 5G