Augmented reality (AR) og 5G skaber helt nye muligheder

Augmented reality (AR) og 5G, hvor virtuelle elementer smelter sammen med virkeligheden, kommer til at forandre måden, vi arbejder på og kommunikerer med hinanden på.

Augmented reality (AR) og 5G skaber helt nye muligheder

Der er store muligheder i brugen af augmented reality (AR) i samspil med 5G-teknologi. Sådan lyder det fra Nick Cherukuri, der er grundlægger af og direktør i selskabet ThirdEye, der udvikler AR/AI-løsninger.

Står det til ham, kommer augmented reality til at revolutionere teleindustrien og de enheder, som teleselskaber kommer til at sælge. Fordi AR-briller på sigt vil blive koblet på teleselskabernes 5G-net, vil der nærmest ingen forsinkelse være, og det giver masser af muligheder.

Læs også: Så hurtig er de danske teleselskabers 5G-netværk

3D-modeller på byggepladsen og vejledning til lægen

Et område, hvor AR kommer til at spille en vigtig rolle, er på byggepladser. Her kan AR-briller vise såkaldte 3D CAD-modeller eller BIM-modeller direkte i brugerens synsfelt. Dermed kan folk på byggepladser visualisere kommende projekter og byggeelementer, inden de opføres i den virkelige verden.

Skulle folkene på byggepladsen få brug for særlig ekspertise, er hjælpen ikke længere væk, end at de kan forbinde i realtid til vedkommende. AR-brillerne kan filme byggepladsen og lade andre udefra ’arbejde’ på pladsen uden fysisk at være til stede.

Også i sundhedsvæsenet har AR og 5G anvendelser. En læge kan bære en AR-brille og få vist virtuelle instruktioner med millimeter præcision som et grafisk lag direkte oven på patientens krop.

3D-hologrammer bliver fremtidens kommunikationsform

Nick Cherukuri forventer, at AR vil introducere et generationsskift i måden, som vi mennesker kommunikerer på. I dag kommunikerer vi online primært via tekstbeskeder og opkald, men i fremtiden bliver det via 3D-hologrammer, spår Nick Cherukuri.

Med AR-briller kan brugeren nemlig se andre personer i deres synsfelt i form af 3D-hologrammer. Når en bekendt ringer til din telefon, vil du kunne se vedkommende som en virtuel avatar foran dig gennem brillerne. Ved brug af en form for kunstig intelligens kaldet regenerativ AI kan der samtidig skabes en tro virtuel kopi af dit udseende og din stemme.

Det kan ikke kun føre til mere livagtig kommunikation uden fysisk at være til stede. Det kan også afhjælpe ensomhed og måske endda gøre det muligt at ’mødes’ med personer, der er gået bort.

Ny indtjeningsmulighed i analyse af AR-data

For teleselskaberne er AR-teknologi en potentiel guldgrube – i hvert fald hvis de griber chancen.

AR genererer enorme mængder af data, og i teorien kan alt det, som brillerne ’ser’, gemmes og analyseres. Og da dataene er i 3D, er de særlig værdifulde. AI-algoritmer kan analysere datamønstre og komme med virtuelle informationer oven på ens synsfelt – for eksempel når man går på fortovet forbi forskellige butikker og restauranter og kan se forslag til, hvilke steder der er værd at besøge på baggrund af ens tidligere søgehistorik.

De mange data, der bliver tilgængelige fra AR-briller, er en ny indtjeningskilde for teleselskaber, idet brillerne kommer til at kommunikere over 5G-teknologi.

Vi har dog fortsat kun rørt overfladen af alle de muligheder, som AR, 5G og AI kommer til at bringe med sig.

Læs også: Nyheder om 5G