Hvad er 5G standalone (SA), og hvornår kommer det til Danmark?

5G standalone er den ’ægte’ udgave af 5G, men de danske teleselskaber vil endnu ikke afsløre, hvornår de tager det i brug.

Hvad er 5G standalone (SA), og hvornår kommer det til Danmark?

5G er ikke bare 5G. Det er en omfattende teknologi, der er standardiseret fra ende til anden. Ifølge 5G-NR (New Radio)-standarden, som den hedder, findes der to forskellige former for 5G-teknologi: 5G standalone (SA) og 5G non-standalone (NSA).

Læs også: 5G i Europa når ikke 5G i USA, Sydkorea og Japan til sokkeholderne

Hvad er forskellen på 5G non-standalone og 5G standalone?

De to typer af 5G dækker over forskellige måder at implementere 5G-teknologi på. Kort sagt er den afgørende forskel mellem NSA og SA, at 5G non-standalone kombinerer 4G- og 5G-teknologi, mens 5G standalone udelukkende anvender 5G-teknologi og dermed kan siges at være ’rigtig’ 5G.

5G non-standalone (NSA) er kendetegnet ved, at 5G-radionettet er opsat sammen med et 4G-kernenetværk (det såkaldte Evolced Packet Core). Denne metode anvendes af de fleste teleselskaber i starten af 5G-udrulningen, fordi det gør udrulningen hurtigere. Til gengæld går man glip af de mange kernefunktioner, der er i 5G-teknologien.

Med 5G standalone anvendes 5G-radionetværket i samspil med 5G-kernenetværk (det såkaldte 5G Packet Core). Dermed kan 5G anvendes helt uden brug af ældre 4G-netværk. Det giver lavere driftsomkostninger, øget effektivitet og nye funktioner såsom Enhanced Mobile Broadband (eMBB), Ultra Reliable Low Latency Communications (URLLV), Massive Machine Type Communications (mMTC) og network slicing. Læs mere om teknologien bag 5G her.

Alt i alt giver 5G standalone den fulde 5G-oplevelse, men det er dog først noget, der for alvor vil blive realiseret, når teleselskaberne ikke længere skal allokere frekvensbånd til 4G-netværk.

Hvornår kommer 5G standalone til Danmark?

Tal fra februar 2023, som GSA står bag, viser, at 113 teleselskaber verden over har investeret i 5G standalone. Det indebærer, at teleselskaberne evaluerer, tester, afprøver og/eller lancerer 5G standalone-netværk.

Der er ifølge GSA kun 38 teleselskaber rundt om i verden, der har lanceret offentlig 5G standalone i en eller anden grad.

Fokuserer vi kun på Danmark, er der dog tavshed hos teleselskaberne. Ingen af dem, der er vendt tilbage på vores henvendelse, ønsker at røbe deres planer med 5G standalone.

”Vi ønsker dog ikke at gå ud med et konkret tidspunkt for nuværende, så jeg må trække spændingen lidt på denne,” oplyser Telenor.

”Vi vurderer mulighederne – men ønsker af forretningshensyn ikke at sætte tidshorisont på for nuværende,” oplyser Telia.

Læs også: Nyheder om 5G